среда, мај 29, 2024

Boris Dežulović: Meni je jezik domovina, pišem u nužnoj samoodbrani

Slične objave

Podeli

“Nacionalne države su prevara, svi mi još uvek živimo od rasprodaje jugoslovenskih resursa”

“Ima li boga? Nema”, uvodni je “esej” knjige “Summa Atheologiae: Nekoliko heretičkih rasprava o nemogućnosti Svemogućeg”, pisca i novinara iz Hrvatske Borisa Dežulovića, koju je autor sinoć predstavio u Novom Sadu u razgovoru sa kolumnistom i piscem Teofilom Pančićem, na festivalu SOFA, književnoj manifestaciji savremenih autora u organizaciji knjižare Bulevar Books u Novom Sadu.

Ovo polazište izazvalo je bes i polemiku u teološkim krugovima, a prema Dežulovićevim rečima, skoro 600-ak stranica knjige o nepostojanju boga nikako nije pokazatelj njegove opseseije tom temom, već je napisana isključivo u samoodbrani.

“To je napisano u nužnoj samoodbrani od terora službenika tog imaginarnog bića, čiji je cilj da nas postroje kao ovce i privedu kao vojsku”, istakao je Boris Dežulović.

On je kazao da je u Hrvatskoj na delu takav teror, naročito nakon potpisivanja Vatikanskih sporazuma, na osnov kojih građani izdvajaju ogroman novac za potrebe crkve.

“I ovo je jedini način na koji se protiv toga može boriti. Pa lakše je bilo, na primer ’62. pisati da ne postoji Tito, nego danas da ne postoji bog”, primetio je.

Teofil Pančič kazao je da za razliku od Dežulovićeve „knjige o biću, pojavi ili stvari koje nema“, onih koji su od toga napravili ideologiju i industriju – nažalost, ima.

On je kao posebnu zanimljivost knjige istakao to da je autor ‘bilješke o piscu’ kardinal Josip Bozanić, koji je prema Dežulovićevom svedočenju, napisao “bijesan tekst“ o njegovom pisanju, te ga je zato stavio u knjigu.

Pančić je ukazao da Dežulović, sem toga što prati ono što se dešava u Hrvatskoj, takođe prati i dešavanja na celom postjugoslovenskom prostoru.

“Piše i o ovoj pravoslavnoj paradigmi, ali i o islamskoj, kao i katoličanstvu u Hrvatskoj”, rekao je Pančić, dodavši da mu je zbog te doslednosti često uskraćivana saradnja u medijima.

“Ustrajno nisam ispunjavao očekivanja i zato imam impozantan broj otkaza. Ali to ne radim iz dišpeta, već zato što je pošteno da pišem o sredini iz koje je određeni medij za koji pišem… Jer se svuda osećam kao kod kuće. I nakon 30 godina od kako su postavili granice i dalje mislim da je sve to samo neka skrivena kamera kad ih prelazim… Jer je to moj teritorij, moj jezik, a meni je jezik domovina ”, rekao je Dežulović.

On je publici pročitao i kolumnu koju je napisao pre šest godina, a u kojoj se bavio jednom novosadskom pričom – osveštanjem gradsko vodovoda, pod naslovom “Sveti vodovod i kanalizacija”.

Komentarišući aktuelnu atmosferu u društvu u Srbiji i opaske koje čuje kako “ne može gore”, imao je poruka za one koje tako misle: “Začudićete se! Nedostajaće vam i Vučić!”.

“Ovo je deideologizirano vreme, jedina ideologija je profit. A mi smo u šoping centru… I te nacionalne države koje su nastale na ovom prostoru su jedna velika prevara. Jedini cilj bio je da se resursi Jugoslavije rasprodaju, ta rasprodaja još traje i od nje još uvek živimo”, istakao je.

On je kazao da isto kao što nema boga, nema ni hrvatske države.

“Hrvatska je u Jugoslaviji bila više nezavisna nego danas. Hrvatska država realno ne postoji. Zato i hoće da ljudima utuve u glavu parolu: Bog i Hrvati. Ali, Hrvatske nema i nikad je nije ni bilo”, reako je Dežulović.

Dežulović, koji je i legendarni feralovac, rekao je da u današnjem vremenu u kojem „ima medija ali novinara jako malo“, nema šanse za neki novi Feral tribjun, niti bi on imao smisla.

On je najavio za jesen izlazak nove knjige – dečjeg romana u kojem je glavni lik žohar.

(Autonomija)