среда, фебруар 28, 2024

Bilčik i Picula pozvali na brzo formiranje nove vlade u Crnoj Gori

Slične objave

Podeli

BRISEL, 8. januara 2022. godine – Izvestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonino Picula i predsednik izaslanstva Evropskog parlamena u Crnoj Gori Vladimir Bilčik, pozvali su čelnike te države da ubrzaju napore u cilju formiranja nove vlade.

U zajedničkom saopštenju oni su takođe pohvalili “mirni prenos vlasti u skladu sa crnogorskim Ustavom.”

“Pozivamo na kontinuirano poštovanje demokratskih procesa, normi i standarda u ovim vremenima”, ističu Picula i Bilčik u zajedničkom saopštenju.

“Utiranje puta ka stabilnoj parlamentarnoj većini i podrška Crnoj Gori u reformskim procesima od iznimne su važnosti i vrijeme se više ne smije gubiti”, upozoravaju dvojica evropskih zastupnika koji se u Parlamentu direktno bave pitanjima Crne Gore.

Oni su podvukli da političke blokade ograničavaju reformske procese zemlje, a time i ambicije zemlje za pristupanjem Europskoj uniji.

Navodeći da je Crna Gora najnaprednija država među zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU-u, i članica NATO saveza, Tonino Picula i Vladimir Bilčik su poručili da je zemlji potrebna predvidiva i stabilna parlamentarna većina i proevropska vlada koja će zemlji omogućiti napredak na putu ka EU.

“Podržat ćemo političke odluke koje će se temeljiti na evropskim standardima i poštivati evropske vrijednosti, odražavajući želju i volju građana. Članstvo u EU-u, na kraju krajeva, želja je velike većine građana Crne Gore”, naveli su oni u saopštenju.