петак, мај 24, 2024

Bešlin o izjavama Porfirija: Zazivanje promjena granica je najava novog rata i genocida

Slične objave

Podeli

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije (Perić) održao je u četvrtak zabrinjavajući, huškački govor u Bijeljini tokom obilježavanja Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Bijeljini, nagovještavajući promjene “granica za Balkanu”.

Ugledni mediji u regiji poput zagrebačkog Jutarnjeg lista ocijenili su da izjave poglavara Srpske pravoslavne crkve “zaudaraju na rat”, te da “sada znamo koja je srpska politika i za što se spremaju”.

Gdje god da živi naš narod, postoji zlatna nit koja ga povezuje i koja ga čini jednim, jedinstvenim i neponovljivim. To je, braćo i sestre, nit koja se zove pravoslavna vjera i Srpska pravoslavna crkva. Svi znamo da su se kroz historiju granice država i mjesta obitavanja našeg naroda mijenjale. A nismo sigurni da u historiji u kojoj je sve relativno neće se mijenjati i ubuduće”, kazao je Porfirije u Bijeljini.

Jedan od najvažnijih suvremenih historičara u Srbiji i regiji Milivoj Bešlin kaže da je sa zanimanjem poslušao “kontroverznu izjavu Vučićevog patrijarha državne Crkve Srbije, g. Porfirija”.

Vidim da je izazvala, s pravom, ne samo veliko interesovanje, već i ogromnu zabrinutost svuda u regionu. Mediji koji su van Vučićeve kontrole već su je ocijenili kao ‘zlokobnu’. Ali pošto lojalni patrijarh autoritarnog lidera Srbije nije precizirao na kakvu promjenu granica na Balkanu misli, ostavio je širok prostor za interpretacije.

Ali, po svoj prilici je mislio na ponovni pokušaj komadanja suverene države Bosne i Hercegovine. Mora biti jasno: svaki pokušaj i zazivanje promjena granica na Balkanu je najava novog rata, sukoba, novog genocida”, kazao je Bešlin.

Onaj ko tu ima dilemu, dodao je on, ili ništa ne razumije ili je zlonamjeran: “Nalazi se u funkciji izazivanja novog sukoba. Vidimo masovne grobnice u Ukrajini, vidimo rat koji odnosi dnevno desetine ljudskih života. To je posljedica priče o promjeni granica. I taj se rat vodi da bi Putin pomjerio granice Rusije. Dakle, niko od susjeda Srbije ne bi smio da ostane indiferentan poslije ovakvih najava iz vrha Vučićeve državne Crkve Srbije“, kaže Bešlin u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Dodaje da ova izjava nije izašla samo iz glave jednog crkvenog poglavara.

Ovo je, kao i sve što aktuelni patrijarh radi, stav, mišljenje, poruka i opaka namjera samog Aleksandra Vučića. To je prava poruka šta je cilj tzv. otvorenog Balkana. Razoriti Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo i na njihovim razvalinama napraviti tri velikodržavne tvorevine, namiriti tri najopasnija balkanska nacionalizma: velikosrpski, velikohrvatski i velikoalbanski“, smatra Bešlin.

Podsjeća na poruke predsjednika Hrvatske i Albanije Zorana Milanovića i Edija Rame posljednjih mjeseci. “Nije teško zaključiti da postoji njihova totalna sinhronizacija s politikom režima u Beogradu. A iza ova tri velikodržavna nauma, sakrivena iza tzv. otvorenog Balkana, nalazi se interes Putinovog režima da razori zapadnu sigurnosnu arhitekturu na najosetljivijoj tački Evrope. Vučić je nesumnjivi proxy takvih interesa, a Milanović i Rama zarad svojih nacional-šovinističkih namjera pristaju da budu akteri u jednoj opasnoj igri”, kazao je Bešlin.

Ističe da su “kostimirani popovi” sa sebi svojstvenim desnim radikalizmom samo jeftina scenografija za planove koje režimi u Moskvi i Beogradu, pomognuti režimima u Tirani i Zagrebu, imaju prema našem regionu.

Pošto je cilj napraviti destrukciju onoga što još uvijek možemo zvati kao ‘pax americana’, ostaje začuđenost potezima koje američka administracija povlači na Zapadnom Balkanu, posebno u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Nekada zaista djeluje kao da jedino u ovom dijelu svijeta ruski interes biva podržan od važnih predstavnika zapadnih, a prije svega, vašingtonske administracije. Ostaje jednog dana da vidimo koliki je bio utjecaj koruptivnih radnji, tj. lobiranja na često nejasne i kontraproduktivne poteze koje neki zapadni predstavnici povlače u našem regionu”, zaključio je Bešlin.

(Radiosarajevo.ba, Foto: Gradski portal)