среда, фебруар 28, 2024

Bešlin: Nastavljen civilizacijski sunovrat Crne Gore

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 6. decembra 2021. – Demokratska partija socijalista nakon 16 godina izgubila je lokalnu vlast u Mojkovcu, u Petnjici je odbranila apsolutnu pobedu, dok je na Cetinju, iako su dobili manje glasova nego što su očekivali, u lagodnoj poziciji da sa tradicionalnim koalicionim partnerima iz suverenističkog bloka, SDP-om i koalicijom SD i LP – formira vlast.

To je epilog lokalnih izbora u tri grada u kojima je DPS zadržao primat najjače stranke u državi, uz ozbiljno upozorenje u vidu gubitka vlasti u Mojkovcu i gubljenja dela glasova u Petnjici i posebno na Cetinju.

Upitan da oceni rezultate lokanih izbora na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici, istoričar Milivoj Bešlin koji je dobar poznavalac crnogorskih prilika, kaže da su ovo izbori u samo tri opštine, koje su specifične i da rezultati ovih izbora nisu reprezentativni za nacionalni uzorak. On smatra da je DPS potvrdio dominaciju na političkoj sceni, obzirom da su osvojili ubedljivo najvše glasova, posebno u odnosu na prvog sledećeg kandidata koji je imao dvostruko manje osvojenih glasova. Bešlin konstatuje da DPS i pored većinske podrške građana nema kolalicioni potencijal i da zbog toga neće moći da formira vlast u Mojkovcu, dok će u druge dve opštine moći.

Na pitanje da li se ovakav izbolrni rezultat može protumačiti kao kažnjavanje Milovog DPS, Bešlin kaže da su ove izbore obeležile velike tenzije, naročito u Mojkovcu, gde su srpske nacionalne stranke, šovinistički, Vučićevski, Demokratski front slavio navodnu pobedu pevajući pesme Ratku Mladiću i kličući genocidu, što ocenjuje Bešlin “karakterističnim ponašanjem za tu partiju” On ocenjuje da “I dalje traje civilizacijski sunovrat Crne Gore, urušavanje njenih građanskih vrednosti i proevropskih kapaciteta”.

Bešlin dodaje da je činjenica da su u sve ove tri opštine vladine partije, Krivokapićeve, Bečićeve Demokrate, i Ura bile u padu i dobile minimalan broj glasova  ocenjujući da je legitimitet takve Vlade više nego upitan. “Kada govorimo o Krivokapićevoj vladi govorimo o grupi uzurpatora koja nema relevantnu podršku u javnosti” istakao je on.

Osim visokih tenzija, šovinističkih, nacionalističkih i neofašističkih ispada što je karakteristika za stranke koje su trenutno na vlasti, ove izbore su obeležile i brojne nepravilnosti. Kako objašnjava pojavile su se brojne informacije o kupovini ličnih karata. “Postoje informacije sa različitih strana, da su partije vladajuće koalicije za prilično visoku svotu novca kupovale lične karte od birača koji su naklonjeni opoziciji, kako ne bi mogli da izađu na izbore, i time se može objasniti relativno niska izlaznost naročto na Cetinju” ocenio je Bešlin.

Na pitanje mogu li se i kako rezultati ovih izbora odraziti na predstojeće izbore u Srbiji u aprilu 2022. godine Bešlin je pri stavu da se to ne može odraziti izbore u Srbiji.

“Bilo kakve crnogorske prilike ne mogu se reflektuju na društvo i procese u Srbiji, dok se procesi u Srbiji i te kako reflektuju na događaje u Crnoj Gori, jer je to pitanje proporcije i brojeva” rekao je Bešlin.

Istoričar i član Političkog saveta Građanskog demokratskog foruma, Milivoj Bešlin kaže da eventualni izbori u Srbiji, tenzije koje se dešavaju, mogu dati izvesnog prostora Crnoj Gori da odlučuje o sebi i da bi to Vučićevom režimu vezalo ruke da i dalje vrši politički, medijski, finansijski i obaveštajni pritisak na Crnu Goru.

Milena Markov