среда, април 24, 2024

Banjac: Zašto nije naše pravo da (na RTS) znamo sve?

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. jula 2023. – Večeras je održan dvanaesti protest “Srbija protiv nasilja”. Okupljeni građani su ispred Skupštine Srbije krenuli u protestnu šetnju do sedišta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), a potom i do zgrade Radio televizije Srbije (RTS).

U fokusu dvanaestog protesta bilo je izveštavanje javnog servisa. “Zašto nije naše pravo da (na javnom servisu) znamo sve o protestima ‘Srbija protiv nasilja’ i zahtevima građana… Ćuti se o promociji nasilja u javnom prostoru, ćuti o tome i RTS…Zato tražimo smenu rukovodstva”, izjavio je u obraćanju okupljenima novinar Smiljan Banjac.

Ispred Radio-televizije Srbije je govorio i student Dimitrije Dimić, koji je na protestu prekinuo petodnevni štrajk glađu. “Gospodine predsedniče, ispunite zahteve protesta, narod ovo više neće da trpi”, rekao je on na protestu. Dimitrije Dimić, student Pravnog fakulteta u Nišu, štrajkovao je glađu od 17. jula ispred Predsedništva Srbije u Beogradu. Kao razlog je naveo to što vlast “ignoriše” zahteve protesta.

Pored smene rukovodstva RTS-a, organizatori traže smenu i svih članova REM-a, kao i gašenje štampanih medija i tabloida koji propagiraju nasilje. Među zahtevima je i oduzimanje nacionalne frekvencije privatnim televizijama Pink i Hepi, kao i ukidanje programa koji “promovišu mržnju, nemoral i agresiju”, poput rijaliti programa. Učesnici protesta traže i ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

D. B./RFE