петак, јун 21, 2024

Bajden: Ono što se dešava u Gazi nije genocid

Slične objave

Podeli

BEOGRAD/VAŠINGTON, 21. maja 2024. (Beta) – Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) izjavio je da, suprotno optužbama protiv Izraela u Međunarodnom sudu pravde ono što se dešava u Pojasu Gaze nije genocid i da njegova administracija stoji uz tu zemlju.

Mi želimo da Hamas bude poražen i radimo s Izraelom da bi se to desilo“, rekao je Bajden sinoć u Beloj kući tokom obeležavanja Meseca jevrejske američke baštine.

“Ja ću uvek osigurati da Izrael ima sve što mu je potrebno da se brani protiv Hamasa i svih svojih neprijatelja“, dodao je američki lider, rekavši da njegova adminstracija “stoji uz Izrael da ukloni Sinvara (vođu Hamasa Jahju) i preostale koljače Hamasa”.

On je takođe rekao da radi na pojačanju humanitarne pomoći za palestinske civile u Gazi, ali je naglasio da je kriza posledica onoga što radi Hamas, preneli su izraelski mediji.

U Americi mi poštujemo i štitimo osnovna prava slobodnog govora, mirnog protestovanja. To je Amerika. Ali nema mesta ni u jednom kampusu u Americi, ni u jednom mestu u Americi za antisemtizam, za govor mržnje koji preti nasilju bilo koje vrste protiv Jevreja i bilo kog drugog“, rekao je Bajden i dodao da su u publici roditelji taoca Izraelca, koji ima i američko državljanstvo i obećao da će i dalje nastojati da ga vrati kući.

Analitičar Vašington posta objavio je u međuvremnu da je Izrael odlučio da ostavi po strani planove o velikoj ofanzivi na Rafu u i da će delovati ograničenije u tom gradu na jugu Pojasa Gaze posle razmene stavova sa SAD.

Na osnovu razgovora s obaveštenim neidentifikovanim zvaničnicima analitičar Dejvid Ignatius je napisao da prethodni plan o slanju dve divizije u grad neće biti pokrenut i operacije će biti uzdržanije.

Vašington veruje da će novi planovi uticati da bude manje civilnih žrtava i zato im se neće protiviti.