петак, јул 12, 2024

Australija: Dan sjećanja u sjeni protesta

Slične objave

Podeli

ADELAIDA, 14. novembra 2023. – Kao i svake godine Australija je obilježila kraj prvog svjetskog rata brojnim komemoracijama, prigodnim programima s minutom ćutanja prije svih sportskih priredbi i polaganjem vijenaca na spomenike „herojima koji su se hrabro suprotstavili onima koji su htjeli uništiti progres i demokratiju, i koji su prije 105 godina prisilili takve na kapitulaciju“, rečeno je na komemoraciji u Adelaidi, ali je to i glavna poruka sa svih skupova povodom godišnjice kraja do tada, najvećeg i najkrvavijeg ratnog sukoba u istoriji.

U svim gradovima, za razliku od prijašnjih godina, „Dan sjećanja“ je pao u drugi plan jer su istovremeno stotine hiljada ljudi na ulicama protestima i porukama tražili kraj agresije Izraela na palestinske civile, žene i djecu. Mnogi su govornici pred zgradama parlamenta tražili da vlada u Australiji promijeni svoju proameričku i proizraelsku podršku i da pomogne u rješavanju najtežeg ratnog sukoba od postanka Izraela.

Istovremeno, nekoliko stotina pripadnika jevrejske zajednice, protestovalo je ulicama Sidneja tražeći da se od terorističke grupe Hamasa traži hitno i bezuslovno oslobađanje otetih državljana Izraela.

Do većeg sukoba među dvije grupe demonstranata nije došlo, zahvaljujući i specijalnim policijskim snagama koje održavaju red. Proteklih dana širom Australije povećana je napetost između dvije zajednice, bilo je i hapšenja, ali situacija je pod kontrolom.

V. V.