уторак, јул 16, 2024

Aida Ćorović: Vučić više ne može da kontroliše zlo koje čine on i njegov režim

Slične objave

Podeli

Jelena Diković 

Tek sad osećam fizičke posledice brutalnog ponašanja takozvanih policajaca koji su me privodili. Desna ruka me je zabolela odmah, jer su je jako istegli, ali su ostali bolovi počeli juče. Osećam bol i u levoj ruci na kojoj imam i modrice, bol u nogama, grudnom košu… – priča za Danas aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović.

Ona je zajedno sa aktivistkinjom i ilustratorkom Jelenom Jaćimović privedena nakon što su bacile jaja na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Ćorović kaže za naš list da nema apetita i da ne može da spava, ali ističe da su to sve fizičke manifestacije onoga što joj se desilo i da će proći za dan-dva.

– Važno je da kažem da sam psihički veoma mirna. Nisam bila uplašena ni tad ni sad. Jedno što osećam je ogorčenost od komentara koji dolaze od ljudi koji bi po prirodi stvari trebalo da budu naši saveznici. Tu mislim na pojedine političare, aktiviste i aktivistkinje, koji pokazuju neku vrstu ljubomore i pokušavaju da degradiraju ono što smo uradile Jelena i ja. Na primer, Vadimir Gajić je izjavio da sam ja Vučićeva plaćenica, što je zaista sramno – ističe Ćorović.

Naša sagovornica navodi da ovih dana dobija dosta pretnji, od kojih su neke i pretnje smrću, te da će sve dokumentovati i predati policiji.

– Zanimljivo je da su žene koje mi prete na društvenim mrežama potpisane imenom i prezimenom, a da su profili muškaraca svi lažni. Ali, ponavljam, ne plašim se, jer se godinama susrećem sa napadima, pretnjama, uvredama. Ono što sam i sama shvatila je da su ti muškarci agresivni samo kada su u grupama, a da su kukavice kada su sami. Matrica mi je poptuno jasna, najvećim delom se zasniva na verbalnim uvredama. Ono što je novo od juče je da su počeli da prete mojim prijateljima. Znali su gde smo Jelena i ja ručale pre nego što smo otišle u Njegoševu. Pokušavaju da mi kažu da me prate – ukazuje Ćorović.

Upitana kako sada gleda na brutalnost policajaca u civilu koju je doživela, Ćorović ističe da “definitivno nisu svi bili policjaci”.

– Dvojica momaka koja su me vukla su pripadnici Nardone patrole. Po njihovom ponašanju i sama sam shvatila da nisu poicajci. Ja sam blisko sarađivala sa profesionalnim policajcima i znam kako se oni ponašaju. Ovi su prekoračili upotrebu sile, jer su, ubeđena sam, dobili naređenje da brutalno postupaju prema svakome ko se trzne da oskrnavi “svetinju” oskrnavi. Mogli su samo da nam kažu da se sklonimo, i sve bi se završilo bez posledica, kako za nas tako i za njih. Ovako su dali autogol, jer svoju brutalnost ogolili do kraja. – ističe Ćorović.

Prema njenom mišljenju, policija tesno sarađuje sa desničarskim organizacijama na terenu.

– Verujem da ima dosta policajaca koji ne žele da se tako brutalno ponašaju, pa kad zatreba, kao što im je zatrebalo u utorak, oslanjaju se na parapolicijske snage i desničare, koji se sad osećaju moćno i svojim brutalnim ponašanjem gazdama pokazuju da su im lojalni – objašnjava Ćorović.

Na naše pitanje da prokomentariše izjavu Vučića da su njih dve zapravo bile zaštićene od desnilara, Danasova sagovornica odgovara da je njegove izjave ne zanimju.

– Snimak jasno pokazuje šta se desilo, cela Evropa je videla kako su se njihovi “policajci” ponašali prema Jeleni i meni. Vučić živi u iluziji da svi veruju u njegove bajke. Ako je ono što se meni desilo bila zaštita građana, šta li je onda brutalnost? Vučić više ne može da kontroliše zlo koje čine on i njegov režim, i vidi se da su uplašeni i on i oni koji s njim čine to zlo. Grčevito se nadaju da će moći da vladaju još neko vreme, ali žive u deluzijama – zaključuje Aida Ćorović za Danas.

(Danas)