четвртак, април 18, 2024

Afrička kuga registrovana u 918 svinjskih gazdinstava

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 24. jula 2023. (Beta) – U Srbiji su do danas u 918 gazdinstava u 30 opština potvrđena 1.363 slučaja afričke kuge svinja (AKS) kod domaćih svinja, od čega su 662 uginule, navedeno je na portalu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izvršena je, kako je navedeno, eutanazija 11.840 svinja različitih kategorija, uz  dezinfekciju gazdinstva. Za uginule i ubijene svinje predviđena je puna finansijska nadoknada vlasnicima životinja po hitnom postupku u svim okruzima gde se pojavila, Pčinjskom, Braničevskom, Pomoravskom, Podunavskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Srednjebanatskom, Zaječarskom, Sremskom, Šumadijskom i u Beogradu.

U 2023. godini, do sada na teritoriji 24 opštine Nišavskog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog, Braničevskog, Pomoravskog, Zaječarskog okruga i Grada Beograda potvrđena su ukupno 303 slučaja AKS kod divljih svinja.

Ministarstvo je apelovalo na vlasnike svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru, kako bi se izvršila brza dijagnostika bolesti i u što kraćem periodu preduzele sve neophodne mere u cilju sprečavanja širenja bolesti.

Vlasnici afričku kugu svinja mogu prepoznati na osnovu sledećih simptoma: iznenadno uginuće jedne i više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42 Celzijusova stepena, krvarenja po koži, krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, otežano disanje, kašljanje, povraćanje.

Afrička kuga svinja je virusna bolest sa kojom se, pored Srbije bori ceo region i pojedine države Evropske unije, a u Srbiji je prvi put dijagnostifikovana 2019. godine.