среда, мај 22, 2024

Advokat Sead Spahović: Srbija – endemsko područje staljinizma

Slične objave

Podeli

Gost Svetislava Basare u emisiji Crveni karton nedavno je bio advokat Sead Spahović. Basara je, predstavljajući gosta rekao da je “advokat veoma bogate pravničke karijere” i zamolio Spahovića da sam precizira: Sudija, gradski pravobranilac, ministar pravde, republički pravobranilac…, a Basara ga je svrstao u vrh struke, uz Srđu Popovića i Dragoljuba Todorovića.

Ono što su među istoričarima Dubravka Stojanović i Latinka Perović, i što je bila Olivera Milosavljević, to su, istakao je Basara, među pravnicima pomenuta trojica nisu bili samo advokati već su razmišljali i o društvenim pitanjima.

Sead Spahović (Foto: portalforum.rs)

“Meni se čini da u Srbiji vlada jedna vrsta demokratije ako se može reći da je demokratija volja većine. Mislim da demokratija nije volja većine, ali ovde jeste. Većina je za to da zakon važi supsidijarno, ako nije drugačije naređeno ili dogovoreno. Ta društvena anomija (naprihvatanje zakona, neprihvatanje društvenih normi – prim. D.B.) ne dolazi od vlasti”, tvrdi Spahović, “nego od naroda”.

Narod to traži, kaže, svi hoće da nešto urade preko veze, da završi školu preko veze, da se upiše na fakultet, da se zaposli preko veze, da se okiti nekim zvanjem koje nema…

Spahović kaže da se pravosuđe “još dobro drži” i kao dokaz navodi da ga vlast najviše kritikuje. Govoreći o uplitanja vlasti u izbor sudija, Spahović je naveo italijanski primer, gde sudije bira jedno ogromno telo u kojem pored predstavnika vlasti većinu ima 35 pravnika i primer iz SAD gde se okružni ružilac grada Njujorka bira na izborima i on ne mora nikoga da sluša. Može da ga zove i predsednike Amerike…

Bilo je govora o ne baš davnom (u vreme Vojislava Koštunice i Borisa Tadića) utpuštanju 800 sudija  koji su, reče Spahović, gotovo svi prešli u Srpsku naprednu stranku i vraćeni su. Pomenuta je “ključna stvar” (Spahović), prodaja/poklanjanje NIS-a Rusima i “klasična otimačina” C – marketa Slobodanu Raduloviću.

Pomenut je i bivši “otac nacije”, Dobrica Ćosić, njegov (po nalogu Aleksandra Rankovića!) odlazak na Goli otok, kada je, kako kaže Spahović, izveštavao iz ženskog zatvora.

Spahović na kraju razgovora kaže da je Srbija “endemsko područje staljinizma”. Kompletan razgovor možete pogledati u video prilogu.

D. B.