среда, мај 22, 2024

Abazović: Mnogo lijepih vijesti ali i neriješenih pitanja

Slične objave

Podeli

(Beta) Predsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je najbolja vest posle dvodnevne posete Srbiji, tokom koje je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i patrijarhom Porfirijem, to što su konstatovali da Crna Gora i Srbija ulaze u novu eru odnosa koji treba da budu mnogo bolji nego što su bili ranije.

Abazović je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da su došli do dva tri konkretna rešenja vezano za platni promet, obezbedili nesmetan izvoz hrane iz Srbije prema Crnoj Gori čime će biti umanjena potencijalna kriza, i u ekonomskom smislu ostvarili napredak vezano za razgovor oko nekih konkretnih projekata.

Istakao je da ima ima nogo lepih i pozitivnih vesti iz njegove posete, ali da su ostala i neka pitanja koja ovom posetom nisu mogla biti rešena, ali koja su, kako kaže, na stolu, i koja će, ako bude ovakve energije, sigurno biti rešena u narednom periodu.

Naglasio je da je jako zadovoljan posetom, da je bila iznad očekivanja javnosti i da ni sam nije očekivao bolje rezultate. „Mi bismo voljeli da preko noći možemo sve da riješimo, ali ako imamo kontinuitet dosta nategnutih odnosa, po meni neopravdano, onda mislim da je ovo značajan korak unaprijed, više koraka unapred“, istakao je Abazović.

Što se tiče Temeljnog ugovora koji Crna Gora treba da potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a čiji je radni tekst objavljen neposredno pred posetu Srbiji, Abazović je podsetio da se na njemu u Crnoj Gori radi od 2012. godine.

„Ono što je važno za vladu Crne Gore jeste da ne ostanu nikakve dileme. Za nas je važno samo jedno – da sve bude u skladu sa Ustavom i zakonom i da sve vjerske zajednice imaju identičan tretman. Ko će da ide u koju crkvu, da li je religiozan ili je agnostik ili je ateista, to državu ne treba da interesuje. To je privatno pravo svakog pojedinca. Nas interesuje samo da svi ljudi i sve zajednice mogu da uživaju u svojim pravima. Naravno, to podrazumijeva i određene obaveze“, ističe Abazović i dodaje da nema više potreba za intervencijama.

Rekao je da to nije bila tema razgovora sa patrijarhom Porfirijem, ali je i istakao da Crna Gora ima desetine registrovanih verskih zajednica. „Patrijarh je to naglasio i na konferenciji za medije – rekao je da se ne traži ni više ni manje nego što imaju drugi. Pravo koje tražite za sebe dajte i drugima – to je univerzalni princip. Ne odnosi se na verska prava nego na bilo šta“, naglašava Abazović.

Abazović smatra da su odnosi dve države ipak blizu istorijskog maksimuma. Kaže da je premijerki Ani Brnabić na zatvorenom sastanku saopštio i ime potencijalnog budućeg ambasadora Crne Gore u Srbiji.

Što se tiče inicijative Otvoreni Balkan i eventualnog pristupanja Crne Gore, Abazović kaže da je o tome bilo reči i da je formirana radna grupa koja uključuje više ministarstava. Istakao je da treba građanima objasniti sve benefite, i naglasio da se radi o ekonomskoj inicijativi.

Abazović je ukazao da Crna Gora stoprocentno prati spoljnu politiku Evropske unije i da je u nekoliko navrata povećan opseg sankcija prema Rusiji i građanima Rusije. „To nijesu dobre vijesti, ali nekako moramo da štitimo neki integritet. Naša spoljna politika je kristalno jasna. Bez obzira na to što će to imati negativne efekte verovatno i na turističku sezonu, mi ćemo do kraja ispratiti politiku sankcija EU prema Rusiji. Do sada smo targetovali 34 građanina i 44 jedinice kada je u pitanju imovina, koja je zamrznuta. Ako se taj opseg bude proširivao u EU, proširivaće se i u Crnoj Gori“, navodi Abazović.

Abazović je pozvao sve građane Srbije da letnji odmor provedu u Crnoj Gori i garantuje im da ne postoji zemlja gde će se bolje provesti i gde će im biti ugodnije.