недеља, октобар 20, 2024

Otvoren 67. međunarodni sajam knjiga

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 19. oktobar 2024. Pod sloganom “Reč je slobodna” večeras je na Beogradskom sajmu otvoren 67. međunarodni sajam knjiga na kome je Kuba zemlja počasni gost.

Sajam je otvorila naša književnica Milena Marković koja se prisetila kako je kao mala dolazila na sajam knjiga i kako je dobila knjigu o bogovima, ali i knjigu pesama koje su pisali njeni bogovi. „I svake godine dolazim da njušim Savu, krilata od svega što sam ponela u otežaloj torbi, pa je lepo kad sednem i otvorim mirisnu knjigu, a ona me odvede dalje od ovog života“, odrecitovala je Milena Marković.

Foto: portalforum.rs

Književnica je tokom obraćanja postavila i filozofsko putanje – šta bi bio život da nema reči.

Ona je pozvala sve građane Srbije da „dođu pod čarobnu kupolu i da čitaju, jer da nije reči, pitanje je i da li bismo mi bili ljudi“.

Foto: portalforum.rs

Nakon otvaranja Sajma knjiga govorio je i kubanski pisac Migel Barne Lansa koji je rekao da je Beogradski sajam knjiga „pravo mesto razmene među piscima, izdavačima, bibliotekarima i svima onima koji rade na promociji čitanja “kako knjiga ne bi umrla“.

Foto: portalforum.rs

Ovo je jedna od najstarijih ovakvih manifestacija u Evropi. I jedna od najznačajnijih. Zato mi je velika čast što sam ispred delegacije Kube baš ja dobio priliku da se obratim na otvaranju ovogodišnjeg sajma“, zaključio je Lansa.

Sajam je otvoren od 10 do 20 časova, do 27. oktobra.

D. B.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.