субота, октобар 19, 2024

Blokade u Brezjaku i Preljini završene bez incidenata

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 19. oktobra 2024. (Beta) – Jednočasovne blokade magistralnog puta Loznica-Valjevo u mestu Brezjak, kao i Ibarske magistrale u Preljini kod Čačka koje su organizovala ekološka udruženja koja se protive iskopavanju litijuma, završene su nešto posle 15 sati, i protekle su mirno, bez incidenata.

Sa blokada, na kojima je učestvovalo po nekoliko stotina građana, je poručeno da građani ne žele rudnik litijuma u dolini Jadra i da će ubuduće biti kombinovano organizovane i blokade i protesti.

Naredni protest, kako su najavili, biće u četvrtak, 24. oktobra, na trgu u Čačku, a dan kasnije u Loznici, za kada je zakazana sednica Skupštine tog grada.

Naredne subote, rekao je predstavnik udruženja “Ne damo Jadar” Nebojša Petković za televiziju N1, ponovo će biti organizovane blokade saobraćajnica, ali tada na “malo važnijim tačkama u Srbiji”.

Na obe današnje blokade bili su i poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Srbije, a, po tvrdnjama aktivista, bilo je i istaknutih članova Srpske napredne stranke (SNS) koji su protiv otvaranju rudnika litijuma.

Na blokadi u Brezjaku bili su, između ostalih poslanici Demokratske stranke Zoran Lutovac, Srđan Milivojević i Dragana Rakić, dok su u Preljini bili poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta i poslanik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić.

Za agenciju Beta je predstavnik udruženja “Ne damo Jadar” Nebojša Petković rekao da današnje blokade predstavljaju samo upozorenje, a protivljenje otvaranju rudnika litijuma biće manifestovano i dalje kroz blokade i proteste.

Na blokadi u Preljini kod Čačka koja je trajala od 14.15 do 15.15, kako je javila reporterka agencije Beta, bilo je prisutno više stotina građana, a Čačanima se pridružila i grupa građana iz Kraljeva koja je na blokadu došla u koloni.

Učesnici blokade su nosili zastave Srbije i parole na kojima je pisalo “Nećete kopati” i “Yes to life, no to mining”, a neki su nosili i fotografiju patrijarha Pavla.

Predsedniaca Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) Ljiljna Bralović rekla je da je blokada “opomena vlastima” zato što je odbijen zahtev opozicije da se usvoji Zakon o zabrani iskopavanja bora i litijuma na teritoriji Srbije.

“I Vučić je rekao da je 80 odsto ljudi protiv otvaranja projekta Jadar, pa ne znam zašto onda nije poslušao svoj narod”, rekla je Bralović.

Ona je rekla da je početak protesta protiv iskopavanja litijuma i bora bio pre četiri godine kada su saznali da će u selu Pranjani biti rudnik i da će kraj protesta biti kada Rio Tinto ode iz Srbije i kada se zausatvi rudarenje litijuma pomoću zakona.

“Da li će to biti za godinu dana 10 ili 20 ne znam. Verujem da će me ovaj problem nadživeti, ali me to neće sprečiti da se borim protiv iskopavanja litijuma i bora dok hodam”, rekla je Bralović novinarima na blokadi Ibarske magistrale u Preljini.

Bralović je dodala da će termin i mesto naredne blokade puteva biti saopšteni na protestu u Čačku, koji je zakazan u četvrtak.

Na blokadi u Preljini bili su  prisutni i republički poslanici Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka i Miroslav Aleksić iz  Narodnog pokreta Srbije (NPS).

Jovanović je rekao novinarima da je građane “muka naterala da napuste svoje njive i izađu na blokade”.

“‘Jadar’ je zločinački projekat. Iza njega stoji ceo državni vrh i ceo Zapad. Ako nema ko da sprovodi Ustav i zakon onda je seljak prinuđen da blokira “, rekao je Jovanović.

Aleksić je rekao da vlast “treba da štiti interese građana, a ne privatnih kompanija”.

Za vreme blokade nije bilo incidenata i propušteno je samo jedno vozilo Hitne pomoći.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.