понедељак, октобар 7, 2024

Kina zaposlenim u javnom sektoru ograničava putovanja u inostranstvo

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. oktobra 2024. (Beta) – Kineske vlasti zahtevaju od velikog broja nastavnika i drugih zaposlenih u javnom sektoru da vrate svoje pasoše, piše Fajnenšl tajms. Akcija prikupljanja pasoša, koja se sprovodi u okviru projekta “upravljanje ličnim putovanjima u inostranstvo” omogućava zvaničnicima lokalnih vlasti da kontrolišu i nadgledaju ko može da putuje u inostranstvo, koliko često i gde.

Ovo se dešava u trenutku kada predsednik Kine Si Đinping pojačava uticaj države na svakodnevni život. Obaveštenja obrazovnih ustanova u nekoliko gradova pokazuju da su ograničenja za putovanja u velikoj meri proširena od prošle godine i uključuju zaposlene u školama, univerzitetima, lokalnim upravama i državnim organima.

“Svim nastavnicima i zaposlenima u javnom sektoru je rečeno da predaju pasoše”, rekao je učitelj osnovne škole u provinciji Sečuan. “Ako želimo da putujemo u inostranstvo, moramo da se prijavimo gradskom zavodu za obrazovanje i mislim da to neće biti odobreno”, rekla je jedna učiteljica, tražeći da ne bude imenovana.

Nastavnici u provincijama Hubej i Anhui rekli su da im je takođe rečeno da predaju svoje putne isprave.

Uoči početka školske godine, prosvetni radnici u provincijama Guangdong, Đangsu i Henan žalili su se na društvenim mrežama da su bili primorani da predaju svoje pasoše. “Studirao sam engleski jezik i moj životni san je da posetim zemlju u kojoj se govori engleski, ali čini mi se da to neće biti moguće”, rekao je jedan nastavnik iz Henana.

Prikupljanje pasoša zasnovano je na propisima iz 2003. koji su uspostavili sistem za ograničavanje putovanja za osoblje kao što su zvaničnici srednjeg i visokog nivoa. Tada je lokalnim vlastima dozvoljeno da utvrde pravila za međunarodna putovanja svih državnih službenika.

Stanovnici spornih regiona kao što je Tibet izgubili su slobodu putovanja pre više od jedne decenije.

Prošle godine, nakon što su ukinuta ograničenja putovanja iz ere pandemije, više obrazovnih biroa počelo je da uvodi ograničenja putovanja nastavnika.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.