среда, октобар 2, 2024

Sudijama Apelacionog suda smeta istina “Krika”

Slične objave

Podeli

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić uputio je pismo međunarodnim organizacijama za zaštitu novinara u kojem je upozorio na posledice koje po redakciju istraživačkog portala KRIK može imati tužba koju su protiv tih novinara podneli sudija Apelacionog suda Dušanka Đorđević i njen suprug.

Veran Matić (Foto: krik.rs)

Matić je u pismu ocenio da je situacija u kojoj se nalazi redakcija KRIK-a „veoma opasna“ jer se, po njegovim rečima, prvi put dešava da sudija tuži višestruko nacionalno i međunarodno nagrađivane novinare sa zahtevom, da im se, praktično, doživotno ukine pravo da se bave svojom profesijom.

„U tužbi bez presedana, sutkinja i njen suprug advokat, traže kaznu od 10 meseci zatvora i dve godine zabrane obavljanja posla, a u drugom parničnom postupku, traže visoku finansijsku naknadu štete. Praktično, to je doživotno ukidanje prava, jer za istraživačke novinare, takva kazna uništava njihovu reputaciju zauvek. Jer ako budu kažnjeni traženim kaznama, to je onda kraj njihove novinarske karijere i, moguće, kraj redakcije KRIK“, upozorio je Matić.

Podsetio je da su urednik KRIK-a Stevan Dojčinović i novinarka portala Bojana Pavlović tuženi jer su u okviru međunarodno nagrađivanog projekta baze podataka o sudijama „Prosudi ko sudi“, objavili podatke o imovnom stanju i osnovne podatke o napredovanju srpskih sudija, uključujući i sudiju Dušanku Đorđević.

Beta/nova.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.