уторак, октобар 1, 2024

Džimi Karter danas slavi stoti rođendan

Slične objave

Podeli

VAŠINGTON, 1. oktobra 2024. (Beta-AP) – Bivši američki predsednik Džimi Karter danas puni 100 godina. Karter koji je bio 39. predsednik SAD trenutno je pod kućnom negom, a rođendan će proslaviti u istom gradu u južnoj Džordžiji u kojem je rođen 1924. godine.

Za vreme njegovog života stanovništvo SAD skoro se utrostručilo. SAD ima oko 330 miliona stanovnika, a bilo ih je oko 114 miliona 1924. i 220 miliona kada je Karter postao predsednik 1977. godine.

Svetska populacija se više nego učetvorostručila, sa 1,9 milijardi na više od 8,1. Kada je Karter rođen, očekivani životni vek američkih muškaraca bio je 58 godina, a sada je 75 godina.

Karter je imao 14 godina kada se Frenklin D. Ruzvelt prvi put pojavio na predsedničkoj televiziji. Karter je diplomirao na pomorskoj akademiji SAD i kao oficir radio je na podmornicama. Nakon smrti njegovog oca vratio se u Džordžiju gde je preuzeo porodični posao uzgajanja kikirikija.

Pre nego što je postao predsednik 1976. službovao je kao senator iz Džordžije. Karterov mandat obelžila je sovjetska invazija Avganistana, i iranska revolucija. Bio je oženjen Rozalinom Karter sa kojom ima četvoro dece, a ona je preminula prošle godine.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.