субота, септембар 28, 2024

Jelena Banjac: Uniforme neće rešiti vršnjačko nasilje u školama

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. jul 2024. – Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski već neko vreme govori o vraćanju uniformi u škole, misleći da će tim potezom svi problemi biti rešeni, a sada joj se u ovim zabludama pridružila i nova stara ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović. Ona je otišla korak dalje rekavši da treba da se razmotri da svaka škola ima svoja obeležja – himnu, grb i uniformu, kako bi deca zaista i volela školu koju pohađaju i kako bi se njom identifikovala.

“Dobro je što je Slavica Đukić Dejanović kao ministarka prosvete priznala da je škola kao institucija izgubila ugled, jer je time potvrdila da je sve ono što je rađeno u prethodnih deset godina u ovom ministarstvu bilo sistemsko urušavanje obrazovanja. Kao neko ko se bavi ljudskom psihom, ministarka bi trebala da zna da  će deca školu zavoleti ako se u njoj osećaju sigurno i bezbedno, a to uniforme, himne i grbovi ne obezbeđuju. Ne možete očekivati da deca vole školu ako se u njima konstantno dešavaju slučajevi brutalnog nasilja nad decom i nad zaposlenima’’, navodi Jelena Banjac, članica Predsedništva Pokreta slobodnih građana i porodična savetnica.

Banjac dodaje: “Ministarka Đukić Dejanović izgleda još nije naučila da se problemi koji su prisutni u prosveti ne rešavaju tako što ih “našminkate” spolja, već tako što imate volju i znanja da se time sistemski bavite. Slavica Đukić Dejanović pokazuje da se u prosveti neće ništa promeniti, sem eventualno grba na zgradi škole, jer je obrazovanje poslednja stvar kojom se ova vlast bavi.”

D. B.