недеља, октобар 6, 2024

Održana komemoracija novinaru Bojanu Tončiću

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. maja 2024. – U Centru za kzlturnu dekontaminaciju održana je komemoracija povodom nedavne smrti novina Bojana Tončića (57). Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bordožić rekao je da je Tončić svojim radom “oličavao ono što je utkano u temelje Udruženja”.

Bio je protiv nacionalizma, rata i huškaštva, i tome je posvetio svoj život, rekao je Bodrožić i dodao da je Tončić pisao o onim “nazovikolegama novinarima”, koji su huškali na rat i mržnju.

Foto: portalforum.rs

O Bojanu Tončiću su govorili njegov leskovački drug iz mladosti Goran Kostić Kosta, kolega iz XXZ magazina Dušan Komarčević, profesorka Vesna Rakić VodinelićStaša Zajović Tomislav Marković.

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić konstatovala je da je za divljenje i duboko poštovanje Tončićeva posvećenost pisanju o ratnim zločinima i genocidu, i gnev zbog poricanja tih stvari.

Bio je uporan istraživač nepodnošljivih pojava i nepravdi koji se čine prema drugima, i to zato samo što su „drugi“, ukazala je ona. Rakić Vodinelić je naglasila da je Tončić pozivao u svojim tekstovima piozivao na bunt i solidarnost, ali ne nacionalnu, nego onu sa običnim ljudima, ali da su njegovi pokušaji, nažalost, ostali bez odjeka za širu publiku.

Na komemoraciju su bili brojni Tončićevi znanci, kolege i prijatelji: Sead Spahović, Nikola Barović, Nenad Prokić, Jovana Kolarić, Veljko Đurović, Dragan Banjac, Vesna Ninković, Jovanka Matić, Lino Veljak, Lula Mikijelj, Dragan Olujić, Zoran Amar, Lidija Jovetić, Ivan Srdanović, Branislav Guta Grubački, Žarka Radoja, Dragan Stojković, Fahri Musliu, Ljubiša i Vera Vujošević, Ivan Čolović, Aleksandar Kraus i drugi.

D. B.