четвртак, септембар 19, 2024

Poslanik Bundestaga: Neukusno što je u Srbiji proglašen Dan žalosti

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 27. septembra 2023. (Beta) – Šef Komiteta za zapadni Balkan nemačkog Bundestaga Josip Juratović izjavio je da je “neukusno” što je u Srbiji proglašen Dan žalosti zbog “terorističkog akta”, kako je nazvao sukob na severu Kosova.

“Dan žalosti u Srbiji je loš signal, neukusno je proglasiti Dan žalosti na teroristički aktu kom je ubijen policajac na dužnosti”, rekao je on i dodao da su i napadači koji su identifikovani kao Srbi sa Kosova takođe žrtve “pogrešne politike za koju snosi odgovornost politika Aleksandra Vučića”.

On je u emisiji Iza vesti na N1 rekao i da je Vučić po mišljenju većine nemačkih poslanika izgubio kontrolu nad društvom u Srbiji. “Njihova politika više nema smisla, to je samo mučna borba za opstanak na vlasti”, dodao je Juratović.

Juratović je rekao da je narod u Srbiji “izluđen i izmanipulisan”, te da gledajući istoriju Nemačke mora se sa oprezom raditi sa narodima koji su izmanipulisani i kojima se govori da su žrtve i da su svi protiv njih. “Svesni smo da su Srbi kao narod najbrojniji na zapadnom Balkanu i to se ne sme zanemariti, bitan su faktor za mir i stabilnost u regiji”, rekao je on.

EU je pokušavala od Srbije da napravi funkcionalnu demokratiju, što nije uspelo i prema njegovim rečima rešenje je da se sada društvo mora stabilizovati kroz institucije uz pomoć Kvinte. “Vučić je od sebe napravio cara, a nema strukturu oko sebe i više ništa nije pod kontrolom tamo, samo se širi emocija žrtve. To mora stati, narod je izluđen i izmanipulisan, a to može samo kroz strukture iz Srbije koje će sarađivati sa Kvintom pre svega, mislim da ni EU više nema manevarskog prostora”, rekao je i dodao da se Srbiji treba pomoći novcem, a ne uslovljavanjem jer je to dovelo do autokratije.

Srbi se, dodao je, moraju uključiti u institucije na severu Kosova. “I na Kosovu se mora početi nova politika sa Srbima, izgradnja društva u koje će biti uključeni Srbi. U Hrvatskoj imate SNV recimo, sve je otvoreno ako će biti uključeni pravi ljudi. Ako se neće praviti krivi kompromisi. I mora biti samo uz Kvintu, treba prestati da tamo neki kurta i murta sugerišu šta treba i kako raditi”, izjavio je Juratović.

Juratović je rekao i da je Evropska unija mogla više da uradi u regionu, ali da nije kriva za stanje u državama. “Balkan je Evropa, ne dozvoljavam da se tretiramo kao da smo divljaci, mi smo imali funkcionalne sisteme. Da smo idioti, divljaci, zločinci, to je par zločinaca i kriminalaca kojih se moramo rešiti”, dodao je.