четвртак, септембар 19, 2024

Regionalna nagrada za novinarstvo „Gordana Suša“ – Hrvoju Krešiću

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 2. februara 2023. – U Centru za kulturnu dekontaminaciju novinaru zagrebačke televizije Nova TV Hrvoju Krešiću uuručena je večeras regionalna nagrada za televizijsko novinarstvo “Gordana Suša” za 2022. godinu, koju dodeljuje Nezavisno udruženja novinara Srbije.

Prema oceni žirija njegov njegov rad karakterišu profesionalnost, novinarska etika, uvažavanje javnog interesa, univerzalnost, snažan televizijski identitet i lični integritet. Krešić je prvi dobitnik Regionalne novinarske nagrade „Gordana Suša“, koju je na predlog kolega i prijatelja ustanovilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), u znak sećanja na jednu od najboljih srpskih i jugoslovenskih televizijskih novinarki, koja je preminula juna 2021. godine.

U užem izboru našle su se novinarke Arijana Saračević-Helać (Federalna televizij BiH) i Emina Kovačević sa N1 televizije.

“Imajući u vidu da se radi o nagradi za rad u televizijskom mediju, kojem je Gordana Suša pre svega pripadala, i koji se u savremenom svetu menja velikom brzinom, važni kriterijumi bili su i ispoljeni talenat i sposobnost novinarki i novinara za rad u različitim i kompleksnim televizijskim formatima, neretko u komplikovanim radnim uslovima i pod velikim pritiskom događaja i vremena”, stoji u obrazloženju žirija i naglašava da je Hrvoje Krešić u prethodnoj godini bezuslovno promovisao sve navedene kriterijume.

Žiri u sastavu: Željko Bodrožić (predsednik NUNS), Borka Rudić (generalna sekretarka Udruženja BH novinari), Hrvoje Zovko (predsednik Hrvatskog novinarskog društva), Branka Mihajlović, Jugoslav Ćosić, Fahri Musliu i Velimir Ilić imao je težak zadatak jer su isunjavale sve kriterijuma zanata.

Zahvaljujući se na nagradi Krešić je rekao da je Suša izgradila specifičan stil i ostavila ga nam kao zavet. Bio je, kaže iznenađen da je uopšte ušao u uži izbor i da žiri ne bi pogrešio da je nagradio bilo koju od njegovih koleginica.

D. B.