петак, октобар 18, 2024

Puzeća klerikalizacija Srbije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 30. januara 2023. – O sve većem prisustvu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u društvu, posebno u politici i obrazovanju (školstvo) u emisiji Novi dan N1 jutros su govorili Biljana Đorđević (narodna poslanica (MOramo), predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić Vladimir Veljković, potpredsednik DS iz Niša.

Bavljenje predstavnika SPC politikom nije ništa novo, posebno patrijarha Porfirija (trenutno u SAD) a srpsko javno mnjenje ova problematika podgrejana je protivljenjem direktorke jedne osnovne škole u Vojvodini koja je javno rekla da popovima nije mesto u školi tokom školsle slave sv. Save.

Biljana Stojković smatra da je na sceni “puzeča klerikalizacija” srpskog društva i da nema ništa protiv slavskog kolača i obreda ali – “van škole”! Ona nije za to da Crkva “vršlja po školama”, pogotovo što u višenacionalnoj Vojvodini sva decu nisu pravsolevne vere.

Zoran Vuletić je mišljenja da je srpsko društvo na korak od klerikalnog i da je ono što se dogodilo u Sečnju “ponizilo direktorku”, koja je to shvatila i otišla na liturgiju u lokalnu crkvu, a da je ono što je uradio sveštenik u njenom odsustvu (u školi) “potpuno normalno za 95 odsto građana Srbije, koji ne razumeju ateiste i ljude koji nisu pravoslevne veroispovesti.

Direktorka se usprotivila jednoj političkoj ideologiji. Crkva se meša u politiku, obrazovanje… i naš naionalni ideal je – srednji vek, rekao je Vladimir Veljković iz Niša. On ističe da država prihvata odvojenost crkve i države i da (umesto sv. Save) ima boljih primera da se ističu kada je u pitanju obrazovanje – Dositej Obradović i Vuk St. Karadžić, koji su “kulturni temelji naše prosvete a ne srednji vek”.

Vuletić je napomenuo da je prisustvovao proslavi u jednoj osnovnoj školi u dredišnjoj gradskoj opštini gde je sve bilo na ruskom i gde je Ivana Žigon prirednu vodila na ruskom i da je sve to “počelo pre desetak godina!”

Više u video prilogu N1

D. B.