петак, октобар 18, 2024

Srbija se ponovo jedina u regionu nije uskladila s merama EU zbog Ukrajine

Slične objave

Podeli

BRISEL/BEOGRAD, 25. novembra 2022. (Beta) – Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u Evropsku uniju (EU) na zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novom odlukom Saveta EU o restriktivnim merama zbog podrivanja ili pretnje teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) saopštio je danas da je Savet EU 14. novembra usvojio odluku 2022/22331 kojom se dopunjava odluka Saveta iz 2014 tako što se dodaju dve osobe i dva entiteta na spisak pojedinaca, entiteta i tela podvrgnutih restriktivnim merama zbog podrivanja ili pretnje teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine.

Kako se navodi u saopštenju, sa odlukom Saveta EU usklađuju se zemlje kandidati za članstvo u EU – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina kao potencijalni kandidat. Usklađuju se i zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i članice Evropskog ekonomskog prostora.

Te zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Saveta a EU prima na znanje tu posvećenost i pozdravlja je, dodao je  Borel u saopštenju.

Sbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa pet prethodnih odluka o restriktivnim merama zbog Ukrajine, donetih u julu i septembru.

Nije se uskladila ni sa julskom odlukom Saveta EU o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma, kao ni sa a odlukom Saveta EU o restriktivnim merama protiv Irana usvojenom u junu.

Ana Brnabić: Usklađivanje – postepeno

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Beogradu da će njena vlada nastaviti da se postepeno usklađuje sa spoljnom politikom EU i ocenila da je to “veoma nezgodna” tema.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Delegacije EU u Beogradu Emanueleom Žofreom, posle njihovog sastanka sa ambasadorima članica EU, Brnabić je rekla da dve strane po pitanju usklađivanja Srbije sa spoljnom politikom Unije imaju “dobru razmenu argumenata”.

“Nastavićemo da se postepeno usklađujemo sa spoljnom politikom EU er smo apsolutno posvećeni putu ka Uniji. Članstvo u EU je zaista naš ključni spoljnopolitički cilj”, kazala je Brnabić.