субота, септембар 21, 2024

Dan kada se u Beogradu pojave “partizani”

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. oktobra 2022. – Defile Pobeda slobode koji čini Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane, održan je danas uz prisustvo predstavnika Grada Beograda.

Memorijalni defile nije počeo formiranjem kolone Počasnog voda ispred hotela „Moskva“ na Terazijama nego stotinak metara iznad prema Slaviji gde je 20 pitomaca nosilo replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobađaju Beograda. Ispred njih, kao i prošle godine kada se na tom mestu novinarima obratio Goran Vesić (naspram zgrade u kojoj je ujedinjena Jugoslavija, stajao je stari vojni kamion s nekoliko prljavih jugoslovenskih trobojki sa zvezdom petokrakom, a ispred vojni džip pored kojeg su, pred defile do Trga republike, stajali glumci obučeni u sivomaslinaste, pomalo neuredne šinjele i “titovke” sa petokrakama.

Foto: portalforum.rs

 

Na Trgu republike oni su na lepo uređenoj bini priredili koncert „Pesma slobode“ a ispred su bile zvanice (sa popovima u prvom redu!) ograđene, sedeći na stolicama na čijim naslonima je stajalo “Beogradska arena”.

Za 17 sati na Trgu republike su najavljene projekcije epizoda iz partizanskih filmova.

Starija gospođa sa obližnjeg Dorćola glasno je prokomenentarisala “A gde su im Dražini kad ih već slave i veličaju?!”

D. B.