недеља, октобар 6, 2024

Preminuo Božidar Delić, potpredsednik Narodne skupštine

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 23. avgusta 2022. – Potpredsednik Narodne skupštine RS, general u penziji Božidar Delić preminuo je danas posle duge i teške bolesti, potvrđeno je u Novoj demokratskoj stranci Srbije.

Božidar Delić je u novi saziv parlameta biran za jednog od potpredsednika. Na izborima 3. aprila bio je nosilac liste koalicije DSS-POKS. Bio je načelnik štaba 549. motorozovane brigade koja se u periodu 1998-1999. borila protiv Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i NATO. Fond za humanitarno pravo ije objaviom da je u zoni odgovornosti VJ ubijeno preko 2.100 albanskih civila.

U političkoj karijeri general Delić nije bio postojan. Dva puta je napuštao Srpsku radikalnu stranku Vojislava Šešelja, prvi put zajedno sa Tomislavom Nikolićem kada se osnivala Srpska napredna stranka, a drugi put sa Nemanjom Šarovićem kada je osnovan pokret Ljubav Vera Nada.

Uudruženje za ratne zločine „Đakovica 1998-1999“ protiv Delića je Specijalnom tužilaštvu Kosova podnelo tri krivične prijave za ratne zločine tokom rata na Kosovu.

(Danas)