петак, октобар 18, 2024

U Beogradu Rus zapalio svoj pasoš

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 6. marta 2022. (Beta) – Dva skupa povodom sukoba u Ukrajini održana su danas u centru Beograda. Sa jednog je zatraženo da se zaustavi agresija Rusije, dok su učesnici drugog tražili da Srbija podrži Rusiju i prizna nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Nekoliko stotina Ukrajinaca koji žive u Srbiji i građanskih aktivista nosili su transparente “Zaustaviti rat”, “Neka svetom vlada mir i samo mir”, “Zaustaviti rusku agresiju” i transparent sa slikom ruskog predsednika Vladimira Putina i natpisom “Želim da ga vidim u Hagu”.

Državljanin Rusije koji se predstavio imenom Vladimir, rekavši i da u Srbiji živi od 2014. godine, na skupu je zapalio svoj ruski pasoš i kazao novinarima da je sada zvanično bez dokumenata, izbeglica – iako smatra sebe izbeglicom još od 2014.

“Ne želim da snosim moralnu niti bilo kakvu odgovornost za njegove postupke. U svoje vreme sam učinio sve što sam mogao, kada je 2014. godine anektiran Krim ja sam otišao iz Rusije i od tada živim ovde”, kazao je on novinarima. Okupljeni su razvili ukrajinsku zastavu a emitovana je i himna te zemlje.

U isto vreme je na nekoliko metara udaljenosti održan skup podrške Rusiji, sa zahtevom da srpske vlasti priznaju nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike. Okupljeni su uzvikivali parole iprotiv NATO pakta, a nosili su i transparent sa slikama žrtava NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Oni su uzvikivali “Srbija i Rusija, ne treba nam Unija”.