среда, октобар 2, 2024

Žene u crnom protestovale ispred ruske ambasade

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 1. marta 2022. (Beta) – Ispred Ambasade Rusije u Beogradu danas je održan protest u organizaciji “Žene u crnom” sa zahtevom da se zaustavi rat u Ukrajini, a protestu su se prodružili i državljani Ukrajine koji žive u Srbiji.

Predstavnica “Žena u crnom”, Staša Zajović, novinarima je rekla da je to protest “protiv imperijalističke i kriminalne politike režima na čelu sa Vladimirom Putinom. Zajović je rekla da se njena organizacija zalaže za “hitno povlačenje okupacionih grupa Rusije” iz Ukrajine i za nastavak mirovnih pregovora.

Na pitanje novinara o stavu zvaničnog Beograda prema ruskom napadu na Ukrajinu, Zajović je rekla da su vlasti Srbije “samo mali šrafčić u mašineriji poslušnika Vladimira Putina” i da je “sramno i rizično” to što nisu jasno i nedvosmisleno osudile ruski napad na Ukrajinu i stradanje civilnog stanovništva.

Zajović je dodala da “Žene u crnom” sarađuju s ruskim mirovnim pokretima koji su “u nemogućim uslovima” organizovali proteste protiv rata. Današnji protest je bio prekoputa glavnog ulaza u Ambasadu Rusije, a učesnici su držali transparente na srpskom, engleskom i ruskom, među kojima “Stop Putinu”, “Solidarnost s mirovnim pokretima u Rusiji i Ukrajini”, “Zaustavite okupaciju”.

Građani Ukrajine koji žive i rade u Srbiji, istakli su ukrajinsku zastavu. Jedna od učesnica protesta, koja se predstavila kao Olja, izjavila je za agenciju Beta da u Srbiju stižu izbeglice iz Ukrajine, ali i iz Rusije, kod svojih rođaka i prijatelja koji žive u Srbiji. “Izbeglice iz Ukrajine već dolaze, uz pomoć ruskih grupa na Fejsbuku. Dolaze i Rusi, mnogo više, situacija u Rusiji je strašna”, kazala je Olja koja je navela da je državljanka Ukrajine koja živi u Srbiji.

Ona je ocenila da ponašanje zvaničnog Beograda prema ratu u Ukrajini i građanima te zemlje koji žive u Srbiji, govori da je “Srbija ravnodušna”.