петак, октобар 18, 2024

Balša Božović: Srbija da podrži Evropsku uniju u vezi sa Ukrajinom

Slične objave

Podeli

Predsednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović izjavio je danas da Srbija treba da usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikokm EU u vezi sa ukrajinskom krizom.

“Ovo je test za Srbiju da li će usaglasiti svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije ili će ponovo, pod raznim naivnim izgovorima, glumiti neutralnost i tako iznova pokazati da nije pouzdan partner Evropskoj uniji”, naveo je Božović u saopštenju za javnost.

Dodao je da su “oči zapadnih demokratskih zemalja trenutno uprte u Srbiju” i da se upravo u ovakvim kriznim i ključnim situacijama pokazuje ko je kredibilni i pouzdan partner i na koga može da se računa, a ko zbog pogrešne politike gradi politiku nepoverenja prema EU, najvećem ekonomskom partneru Srbije.

“Ovde se ne radi o tome da li neko voli Rusiju ili ne i emocije prema Rusiji ne treba dovoditi u pitanje. Međutim, Srbija mora biti svesna da ima svoju politiku i prioritete, dok Rusija ima svoje, i da stvari u tom smislu treba da budu čiste. Ukoliko Srbija voli sebe, radiće ono što je njen interes u spoljnoj politici, a to je podrška njenim partnerima u EU”, kazao je Božović.

Podsetio je da su sve zemlje regiona osudile rusku agresiju na Ukrajinu.

(Autonomija, Foto: Regionalna akademija za razvoj demokratije)