петак, октобар 18, 2024

Srbi “ugroženi” i u Australiji

Slične objave

Podeli

Piše V. Vukoje

ADELAIDA, 23. februara 2022. – Da puno ne zaostanu za zemljacima u Srbiji, ovih dana su se na zaprepaštenje mislećih i objektivnih građana Australije, u koje naravno uključujem i Srbe, neki od stotinak hiljada građana Australije srpskog porijekla, potrudili da na do sada nezapamcen nacin “otkriju” da su “ugroženi”.

Nedavna situacija oko neigranja Novaka Đokovića i njegova deportacija iz Australije, dobro je dosla nekim samoproklamovanim vođama Srba u Australiji da objave peticiju u kojoj se pozivaju svi koji to zele, da potpisu peticiju protiv ugrozenosti i neravnopravnosti Srba na petom kontinentu. Peticija je objavljena javno na Internet stranicama nekoliko organizacija, uključujući i neke crkvenoškolske opštine, jer poznato je da su  popovi predvodnici svih aktivnosti “srpske braće i sestara”.

Srecom, neko se prisjetio da je Australija decenijama na usluzi Srbima i da u toj dalekoj zemlji Australijanci srpskog porijekla uživaju sva ljudska prava, kakva ni blizu ne uživaju u Vučićevoj Srbiji, kao da i veliki broj rodbine živi od donacija uporavo iz Australije, pa je peticija koju se namjeravalo poslati premijeru Scotu Morisonu, poslije dva dana, netragom nestala, kao da nikad nije ni bila pokrenuta.

Prirodno je da najveći broj emigranata, svih nacija, boja kože i vjere, osjeća nostalgiju prema zavičaju, pa ni Srbi nisu izuzetak, ali objektivno gledajući položaj srpskih iseljenika među kojima ima istaknutih javnih licnosti, uspješnih poslovnih ljudi, advokata, doktora, sportista, zatim jednaku mogućnost svih mladih ljudi da se obrazuju u skladu sa sposobnostima i željama, kao i mogućnost napredovanja u karijeri, Australija je potpuno suprotna od stava, moram napisati frustriranih i nepismenih pojedinaca. Koji nisu svjesni, da samo zato što žive u uređenoj pravnoj drzavi kakva je Australija, nisu zavrsili na ulici ili u nekoj socijalnoj instituciji.

Iako je peticija povučena, nanijela je neprocjenjivu štetu srpskoj zajednici (kolokvijalno se tako zove, iako ne postoji) u Australiji. Jer, svakako da ima i onih, (drugi manje-vise i ne znaju gdje se nalazi Srbija) koji su i na petom kontinentu, uvijek spremni  da se ponašaju po starom balkanskom obrascu.

(Autor je novinar u advokat, Dubrovčanin po rođenju nastanjen u Adelaidi)