среда, октобар 2, 2024

Ruske okupacione snage pogodile vrtić u Lugansku

Slične objave

Podeli

KIJEV, 17. februara 2022. – Ruske okupacione snage pogodile su jutros vrtić u Stanici Luganska, prenose ukrajinski i svetski mediji.

U trenutku napada, koji je, kako prenosi liveumap, počeo oko devet sati po lokalnom vremenu, u vrtiću je bilo dece. Ukrajinski mediji prenose da su dve vaspitačice povređene.

„Danas, 17.februara u 9.04 sati u granatiranju područja pogođen je vrtić u kojem je bilo dece u vreme napada. Prema preliminarnim informacijama dve vaspitačice su zadobile povrede glave“, navodi se u saopštenju Združenih snaga ukrajinske vojske.

Pres služba Ministarstva odbrane Ukrajine saopštila je da je od početka dana zabeleženo pet kršenja primirja od strane „oružanih formacija Ruske Federacije, od kojih je u dva slučaja reč o primeni oružja zabranjenog Minskim sporazumima“.

Okupacione ruske trupe i dalje ignorišu sporazume postignute 22. jula 2020. godine u okviru Trilateralne kontakt grupe, kaže se u saopštenju. Na periferiji Luganske i Novozvanivske oblasti „ruski plaćenici otvorili vatru iz minobacača kalibra 82 milimetra“.

Nadomak Lobačeva, okupatori su rasporedili bespilotnu letilicu koju su upotrebili za ispaljivanje eksplozivnog projektila VOG-17, navodi pres služba, a u pravcu Luganska otvorena je vatra protivtenkovsim granatama i malokalibarskim oružjem.

Povodom današenjeg nacionalnog praznika, Dana jedinstva, komandant ukrajinskih Združenih snaga general-pukovnik Oleksandr Pavluk poručio da je „naša snaga u jedinstvu“. „Ukrajinci su pokazali da je naš narod, suočen sa još jednom pretnjom, iznova pokazao svoje najbolje kvalitete – koheziju i volju za pobedom“, rekao je Pavluk.

M. M.