среда, октобар 2, 2024

Blinken: Rusi i dalje mogu da izaberu diplomatsko rešenje za sukobe u Ukrajini

Slične objave

Podeli

VAŠINGTON, 08. januara 2022. – Antony Blinken američki državni sekretar nakon sastanka NATO-a u petak rekao je da je diplomatsko rešenje za nagomilavanje ruske vojske na ukrajinskoj granici i dalje moguće i poželjno “ako ga Rusija izabere”, ali da je Alijansa spremna da snažno odgovori na rusku agresiju.

Blinken je, obraćajući se novinarima, optužio Moskvu da “poliva benzinom” dezinformacije o Ukrajini kroz svoje tvrdnje da bivša sovjetska republika prijeti Rusiji i da nastoji da izazove sukob.

Predstavnici NATO-a i Rusije trebali bi se sastati sledeće srede u Briselu, sa 30 saveznika, nadaju se da će uvući Moskvu u kontinuirani dijalog – i sprečiti vojnu eskalaciju u istočnoj Ukrajini.

NATO i Ukrajina, bliski saveznik Alijanse, takođe treba da održe razgovore u ponedjeljak. Strahovi na zapadu rastu da bi Moskva mogla pokrenuti napad na ukrajinsku teritoriju slično kao 2014., kada je Rusija anektirala poluostrvo Krim i počela svoju stalnu podršku separatistima u istočnoj Ukrajini.

Rusija odbacuje optužbe da se priprema za invaziju na Ukrajinu, a zauzvrat optužuje Ukrajinu da je pomerila trupe prema regionu Donbasa, koji je pod kontrolom proruskih separatista.

Ruski predsednik Vladimir Putin takođe je zahtevao da NATO prestane dalje širenje na istok, uključujući obećanje da neće primiti Ukrajinu u alijansu.

Izvor: dpa, Reuters