петак, октобар 4, 2024

EPS: Uvoz struje nije plaćen iz budžeta

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 2. januara 2022. (Beta) – Predsednik Nadzornog odbora Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS) Jovan Despotović izjavio je danas da je EPS platio uvoz struje, nakon problema nastalih u elektroenergetskom sistemu, odnosno da nijedan evro nije uzet iz budžeta države.

“Mnogi već licitiraju sa sumama potrošenim za uvoz struje, ali javnost treba da zna da EPS nijedan evro nije uzeo iz budžeta države, već je sve platio sam. Neuobičajeno je bilo što su u toj situaciji deo javnosti i pojedini zvaničnici iskoristili priliku da se obračunaju sa EPS-om, iako EPS ne beži od odgovornosti”, naveo je Despotović.

Prema njegovim rečima, ovog puta su “za napade na EPS korišćeni netačni podaci, uz preuveličavanje i izvrtanje nekih činjenica”. EPS je veoma složen sistem, a u svim takvim sistemima ponekad se dešavaju kvarovi. Despotović podseća da je EPS sistem snage 7.855 megavata u šest termoelektrana, 16 hidroelektrana, tri termoelektrane-toplane, sa rudarskom proizvodnjom od oko 40 miliona tona uglja i investicijama većim od 300 miliona evra godišnje.