петак, октобар 18, 2024

Brnabić: Rusija snažan oslonac za razvojnu agendu Srbije do 2030. godine

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 10. decembra 2021. (Beta) – Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Moskvi, gde učestvuje na Međunarodnom izvoznom forumu “Proizvedeno u Rusiji”, da partnerstvo sa Rusijom predstavlja snažan oslonac u formiranju razvojne agende Srbije.

Brnabić je na plenarnom zasedanju “2030. je već na pragu. Šta treba uraditi?” rekla da je Vlada Srbije odredila tri ključna razvojna prioriteta do 2030. godine, izdvojivši pre svega razvoj i upotrebu veštačke inteligencije.

Ona je kao drugi prioritet navela podizanje kapaciteta u oblasti biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta, a na trećem mestu energetsku sigurnost i stabilnost, uz obezbeđivanje uslova za dugoročno održiv rast i zaštitu životne sredine, odnosno Zelenu agendu.

Brnabić je navela da je Srbija uvela programiranje kao obavezan predmet u osnovnim školama i oformila specijalizovana IT odeljenja u srednjim školama, kao i da sledeće godine završava potpunu digitalizaciju svih škola u Srbiji. Premijerka Srbije je objasnila da će svi učenici imati pristup brzom internetu i najmodernijim digitalnim nastavnim materijalima, dodavši da su povećani kapaciteti domačih tehničkih fakulteta i da su izgradjena četiri naučno-tehnološka parka.

Brnabić je kao drugi strateški važan stub privrednog razvoja Srbije do 2030. godine, ali i nakon toga, označila bioekonomiju, navodeći da će novi savremeni BIO4 Kampus za biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet biti mesto saradnje fakulteta, naučnih instituta, startapova i velikih kompanija u toj oblasti.

Prema njenim rečima, treći strateški prioritet Srbije do 2030. godine jeste pitanje energetske budućnosti, uz napomenu da je Srbija pokrenula najveći investicioni ciklus u energetici u poslednjih 30 godina.

Međunarodni izvozni forum u Moskvi održava se od 2012. godine i na njemu izvoznici, eksperti, zvaničnici i razvojne institucije razgovaraju o aktuelnim pitanjima izvoznih aktivnosti i razvijaju praktična rešenja za povećanje izvoza ruske robe i usluga u svetu.