петак, октобар 4, 2024

Biserko: Nametnuti Srbiji zabranu negiranja genocida

Slične objave

Podeli

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko, u svom komentaru odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, kaže kako pozdravlja odluku koja je donesena, iako se to trebalo desiti i ranije.

“To je došlo sa zakašnjenjem, ali bolje ikad, nego nikad s obzirom na meru do koje je otišlo negiranje genocida i svega onog što se dešavalo u BiH od strane Republike Srpske, ali i Srbije. Sljedeći korak je nametnuti u Srbiji takvu zabranu zato što je to jedini način da ceo region počne na objektivan način da sagledava šta se dešavalo 90-ih godina”, rekla je za televiziju N1 Sonja Biserko.

Podsjetila je da su svojevremeno RS i Milorad Dodik priznali genocid u Srebrenici te da su o tome napravili i izvještaj, kojeg su se naknadno odrekli s argumentom da su bili pod pritiskom međunarodne zajednice.

“Međutim, i sad će biti pod pritiskom međunarodne zajednice da to ponovo prihvate. A to je jedini način da se otvori neka perspektiva u BiH”, komentirala je Biserko za N1.

Zaključila je da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik svakodnevno radikalizira svoju političku poziciju.

Nataša Kandić: RS će poštovati odluku 

„Odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH o zabrani poricanja, odobravanja, umanjivanja ili opravdavanja genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih ratnih zločina je u interesu svih žrtava i zaštite njihovog dostojanstva“, rekla je za N1 osnivačica Fonda za humanitarno pravo i istraživačica Nataša Kandić.

“Očekujem da odluka, koja stupa na snagu odmah, smanji i ukine prostor za veličanje ratnih zločinaca Jedini problem vidim u delu odluke koji propisuje izvršenje krivičnog dela ‘na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine’ – teško je dokazati”, kaže Kandić.

Istakla je da bi, “kada bi se ovakva kaznena odredba donijela i u ostalim post-jugoslovenskim zemljama, vrlo brzo menjala politička klima i odnos prema žrtvama i „herojima“”. Ipak, nije optimista.

“U svakom slučaju, lideri RS BiH su ovom odlukom visokog predstavnika dovedeni u situaciju ili će da poštuju ili im preti politička izolacija”, komentirala je Inzkovu odluku dugogodišnja aktivistkinja i istraživačica Nataša Kandić.

(N1)