петак, септембар 20, 2024

Presuda za ubistvo Ćuruvije se i dalje očekuje

Podeli

BEOGRAD 16.jul 2021. – Veran Matić predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara, rekao je da očekuje da se na jesen okončaju završne reči na ponovljenom suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

“Kao što je poznato Apelacija je dala zahteve za pojašnjenje presude i očekujem da na to nećemo predugo čekati, jer u ovom ponovljenom suđenju nije bilo novih dokaznih postupaka”, rekao je Matić za list Danas.

Dokazni postupak je u utorak završen, sudsko veće je odlučilo da tužilac iznese završnu reč. Nakon toga, trebalo bi da u septembru završnu reč da odbrana, a zatim sledi izricanje presude. Matić se očekuje da će Apelaciono veće doneti konačnu presudu, nadajući se da će žalbeni postupak i proces koji bude vodila apelacija biti završeni u razumnom roku. Kako je naveo, tužilac je u završnoj reči tražio maksimalne kazne za sve optužene što odgovara i težini dokaza iz optužnice i samom počinjenom delu.

Ponovljeno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije je počelo u oktobru 2020. godine. Prethodnom presudom, koja je ukinuta, svi okrivljeni su bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora. Optuženi su Radomir Marković, nekadašnji načelnik Resora Državne bezbednosti, Milan Radonjić, prvi čovek beogradskog RDB, kao i pripadnici službe Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

M. M.