петак, јул 5, 2024

Australijski Hrvati sa slikom Anta Pavelića

Slične objave

Podeli

Od našeg dopisnika

ADELAIDA, 20. septembra 2023. – Hrvatski socijalni klub u Canberri opet je u centru pažnje javnosti u Australiji jer je njihov fudbalski tim fotografisan u prostoriji u kojoj se na jednom zidu vidi portret Ante Pavelića, fašističkog vođe u II svjetskom ratu.

Hrvatski klub u Canberri poznat je po svojim kontroverzama od dana kada je osnovan 1968. godine. Slika na kojoj se vide fudbaleri i u pozadini portret Ante Pavelić, objavljena je u utorak, a portret Ante Pavelića, kako navode mediji, je fotografija vođe hrvatskih ustaša za vrijeme II svjetskog rata, koji je bio u koaliciji s nacifašističkim režimima u Italiji i Njemačkoj.

Fotografije su tokom dana pomjerene iz socijalnih medija Knights, koji su sponzori hrvatskog kluba.

Predstavnik antifašističke istraživačke organizacije, Društvo bijelih ruža, izjavio je da je Pavelić odgovoran za genocide  nad nekoliko stotina hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista, te da je njegova zločinačka država NDH, imala jedini koncentracioni logor za djecu u II svjetskom ratu u hrvatskom mjestu Jasenovac.

Hrvatski klub u Canberri kažnjen je sa 63.000 AUS dolara 2016. godine zbog zabrane članstva Hrvatu koji je imao suprotne političke stavove i koji se protivio ustaškofašističkim simbolima i amblemima kluba. I dan danas  klub prodaje zastavice i ambleme sa sloganom Za dom spremni.

U utorak je predstavnik Australijsko Hrvatskog kluba rekao da će se o portretu Ante Pavelića raspravljati na godišnjoj skupštini koja će se održati u decembru. Potpredsjednik kluba Ivan Perić izjavio je da su u klubu duboko uključeni u rad za pomaganje socijalnim slučajevima, pa su tako nedavno kupili komplet kopački za igrače jednog Aboridžanskog fudbalskog tima.

“Društvo Bijelih Ruža” objavilo je na svojim stranicama da su slike ustaških simbola prisutne I u drugim hrvatskim nogometnim klubovima ukjlučujući Melbourne, Sydney, North Geelong i Adelaide.

“U četrdesetim godinama kad su ovi ljudi stigli u Australiju, uzeli su kontrolu nad klubovima I među njima ima onih koji ne znaju ili  nisu svjesni što je fašizam učinio čovječanstvu, ali je problem u negaciji genocida i proslavi ustaškog režima i njegove vojske”.

Inače ovo je drugi put u nekoliko mjeseci da se Hrvatska zajednica u Australiji javno optužuje za podržavanje fašističke ideologije i njezinih ličnosti i simbola. Fudbalski klub Melbourne Knights žestoko je novčano kažnjen, a nekolicini navijača doživotno je zabranjen pristup fudbalskim utakmicama u Australiji.

V. Vukoje