субота, јул 27, 2024

Danas lokalni izbori na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici

Slične objave

Podeli

CRNA GORA, 05. decembra 2021. – U tri crnogorske opštine – Cetinju, Mojkovcu i Petnjici se danas održavaju lokalni izbori, na kojima pravo glasa ima 26,8 hiljada građana.

Biračka mjesta, 39 na Cetinju, 20 u Mojkovcu i 18 u Petnjici, otvorena su u sedam sati, a biće zatvorena u 20h.

U sve tri opštine na posljednjim izborima je pobijedila Demokratska partija socijalista (DPS), predsjednika države Mila Đukanovića koja je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima izgubila vlast na državnom nivou. Većinu su osvojile tri liste koje su predvodili prosrpski Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA.

Sve tri opštine u kojima se održavaju izbori su među siromašnijim u Crnoj Gori i bez značajnije privredne aktivnosti i ulaganja posljednjih 30 godina.

Izbori bez nezavisnih posmatrača

Izbori u tri crnogorske opštine se odvijaju bez prisustva domaćih posmatrača iz nevladinog sektora, jer nijesu dobili akreditacije.

Naime, kako je saopšteno iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) koji od 2000. godine prati izbore u Crnoj Gori, iz Državne izborne komisije (DIK) su im kazali da zbog činjenice da još nije izabran predsjednik DIK-a, oni ne mogu da odlučuju o zahtjevu CDT za praćenje izbora. To je kako ističu iz CDT prvi put nakon dvije decenije da njihovi posmatrači neće moći da nadgledaju izborni proces.

Budući da izbore neće pratiti posmatračke ekipe nevladinih organizacija, prve nezvanične rezultate izbora će, kako su najavili, 5. decembra uveče saopštiti predstavnici političkih partija koje učestvuju na njima.

Regularnost izbora pratiće opštinske izborne komisije koje će prve zvanične rezultatet saopštiti u danima nakon izbora. Crna Gora je podijeljena na 24 opštine, od kojih su u sedam na vlasti partije koje su većina na državnom nivou.