субота, април 20, 2024

Veljanovski: Ako se REM ne smeni u roku od mesec i po dana, neće biti smene naredne četiri godine

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. juna 2023. (Beta) – Član Radne grupe za izradu Zakona o elektronskim medijima Rade Veljanovski ocenio je danas da ukoliko članovi Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ne budu smenjeni u roku od mesec i po dana, ući će u novi mandat i neće biti moguća njihova smena naredne četiri godine.

foto: portalforum.rs

“REM ne želi da prihvati dokument, odnosno zakon, na kojem je radila Radna grupa, a podržala ga je Vlada Srbije. Nisu pristali ni na javnu raspravu o Zakonu o javnom informisanju i Zakonu o elektronskim medijima. Hoće li REM uopšte moći da ispuni nove zahteve koji su veći, ako nije mogao ni dosadašnje”, rekao je Veljanovski na panel diskusiji “Stari REM i novi Zakon o elektronskim medijima – šta dalje”.

Naveo je da na zahtev za smenu Saveta REM-a, mišljenje mora da dostavi i sam Savet i da, čak i ukoliko pristanu, to znači da Srbija ostaje bez regulatora. “Kriterijumi za kandidaturu nisu precizni. Predložio sam u novom zakonu da izbacimo dva predlagača kandidata iz Skupštine. Regulatorno telo je vlast u oblasti elektronskih medija, ne sme da poverava poslove koje isključivo taj organ mora da vrši”, rekao je Veljanovski.

Zoran Gavrilović (Foto: glassumadije.rs)

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović ocenio je da u samim dokumentima REM-a postoji govor mržnje. “Mi smo sproveli istraživanje informativnih emisija. Ovo istraživanje dostavićemo i samom REM-u. U Srbiji postoji nešto što se naziva televizijska autokratija, a po svim analizama možete videti da su mediji u zemlji i te kako kontrolisani. Potrebno je da se ceo medijski konkurs ponovi jer verujemo da televizije koje su dobile nacionalnu frekvenciju to nisu zaslužile”, rekao je Gavrilović.

Dubravka Valić Nedeljković (Foto: autonomija.info)

Prema istraživanju medija koje je sprovela Dubravka Valić Nedeljković iz Novosadske novinarske škole, u 90 do 95 odsto slučajeva mediji su izveštavali formalno neutralno, ali, kako je ocenila, postoje dve struje u Srbiji, jedna provladina, druga antivladina, koje jedna drugu ne poznaju.