понедељак, април 22, 2024

Plenković o protestu: Ljevica radikalna, poruke primitivne

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 17. februara 2024. (Beta) – Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je današni antivladin protest u Zagrebu bio skup radikalne levice.

“To je skup radikalne levice, onih koji su osam godina u opoziciji i onih koji ih podržavaju… Poruke su opet bile vulgarne, primitivne”, rekao je Plenković novinarima u Rijeci o današnjem antivladinom skupu na kojem su se pred sedištem njegove vlade okupile hiljade građana u organizaciji 11 opozicionih parlamentarnih stranaka levice i centra.

On je kazao da su te poruke “plod Milanovićevog (predsednika Hrvatske Zorana Milanovića) stila primitivizma i divljaštva, što je pokrenuo pre četiri godine, pa sada svaka šuša misli da može svakog da vređa najgrubljim diskvalifikacijama”.

Na zahtev opozicije da odmah budu raspisani parlamentrani izbori, Plenković je odgovorio da je ovo izborna godina i da će oni biti u roku. Po njegovim rečima, ovogodišnja izborna utakmica će biti “bitka” između istine i laži. On je rekao da je levičarski skup na Markovom trgu pokazao da “postoje dve političke Hrvatske”, od kojih jedna “radi i rano se diže da bi radila u interesu Hrvatske”.

Andrej Plenković (Foto: direktno.hr)

Plenković je kritikovao stranke levice što su glasale protiv Zakona o hrvatskom jeziku i vojne pomoći Ukrajini, čime su se svrstale na stranu ruskog predsednika Vladimira Putina. On je dodao da ga zanima šta će reći i o “jučerašnjoj Putinovoj poruci Zapadu” – o smrti glavnog kritičara ruskog predsednika Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru. Plenković je kazao da su protesti deo demokratije, ali da “na sto treba staviti činjenice”, odnosno da su zahvaljujući njegovoj vladi očuvani socijalni mir, zaštićeni građani i privreda.

Plenković je pobrojao sve što smatra zaslugom Vlade, među ostalim i povećanje prosečne plate na više od 1.200 evra. “Demokratija – Da!, protest – Da!, isključivost, difamiranje, primitivizam, prostakluk – Ne!, to nije moje društvo”, rekao je Plenković i dodao da su “njegovo društvo oni koji rade, kojima je drago da je budući glavni državni tužilac Ivan Turudić rehabilitovao blaženog Alojzija Stepinca“. “Moje društvo nije ova ekipa koja se tome protivi”, dodao je i ocenio da je današnji protst u Zagrebu “velika motivacija biračima HDZ”.

Više hiljada građana okupilo se danas u centru Zagrebu na antivladinom protestu u organizaciji opozicionih stranka levice i centra koje traže da parlamentarni izbori budu odmah raspisani.

Okupljeni na Markovom trgu, gde su sedišta Vlade i Sabora, na skupu pod nazivom “Dosta je! Idemo na izbore!” tražili su zaustavljanje korupcije, kriminala, pljačke i, kako su naveli organizatori, HDZ-ove uzurpacije vlasti. Protest je organizovalo 11 parlamentanih levo-liberalnih opozicionih stranaka, među kojima i najveće Socijaldemokratska partija (SDP) i “Možemo”.

Povod za ujedinjenje opozicije je imenovanje sudije Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca. Njegov izbor pratila je SMS-afera koja je izazvala oštre kritike i leve i desne opozicije i buru na društvenim mrežama, pa se tvrdi da je Turudić neprikladan kandidat zbog svojih kontroverznih poznanstava i kontakata s osobama koje su predmet istrage, kao i zbog svoje bliskosti s HDZ.

Zbog njegovog izbora izbio je i verbalni sukob predsednika Zorana Milanovića iz SDP i premijera Andreja Plenkovića iz HDZ.

Milanović se otvoreno suprotstavio Turudićevom izboru i pozvao na otpor.