utorak, 5 decembra, 2023

Boško Jakšić: Beograd izgubio prednost

Slične objave

Podeli

“U 24 sata, tokom dešavanja u Banjskoj, Beograd je izgubio poziciju i prednost koju je stekao, doduše, ne svojom zaslugom, nego politikom koju je vodio Kurti, a kada je Beograd bio manje meta kritika koje su uglavnom bile fokusirane na Prištinu. Sada je sve to izgubljeno”, ocenio je spoljnopolitički komentator Boško Jakšić za N1.

Kako će napad na Kosovsku policiju uticati na spoljopolitičku poziciju Srbije, na dijalog s Prištinom, kao i na odnose sa SAD i EU? Prednost Beograda je izgubljena, smatra Boško Jakšić. „Sada Kurti može da kaže: ‘Ma, kakva priča o ZSO u vreme kada ginu kosovski policajci’“, navodi Jakšić.

Prema njegovim rečima, odnosi sa EU i SAD se neće bitno promeniti. „Čućemo konfekcijski ponoljvene zahteve za deeskalacijom, kao što ih već čujemo. U interesu i Beograda i Prištine je da se smiri situacija. Drugim rečima, to neće izazvati neke protuberance u odnosu sa EU ili Vašingtonom. Vratiće se diplomatskom koloseku. A nažalost, on se pokazao kao kolosek koji ne daje neke rezultate“, kazao je Jakšić.

Ono što je sigurno, kazao je Jakšić, je ono što ni Vučić nije demantovao: „A to je da su Srbi ti koji su inicirali napad. Oni su postavili barikade, ubijen je policajac, posle je ustanovljeno da su dobro naoružani. Nebitno je čije uniforme su nosili, bitno je da su to građani srpske nacionalnosti, da li s Kosova ili iz Srbije“.

Jakšić je naveo da je „sklon zaključku“ da Vučić „ne stoji iza ove akcije“. „Što može da bude dobro, ali mislim da je opasnost veća. Jer to znači da su se određene kosovske snage odmetnule i da Beograd više nema kontrolu. Ako bih pokušao da identifikujem o kome se radi, treba se vratiti u prošlu godinu kada je Milan Radoičić se pojavio u onoj majici i poručio: ‘Ja sam se vratio, a vi znate šta to znači’“, podsetio je Jakšić.

Dodaje da je to bilo vreme „kada se govorilo o osnivanju ‘severne brigade’“. „To su Srbi kojima je dozlogrdio Kurtijev teror, upravo ono što je Vučić sinoć govorio. Ali to znači da oni uzimaju pravdu u svoje ruke, znači da Beograd gubi kontrolu nad tim militantnim grupama“, kazao je.

Prema mišljenju jakšića, srpske vlasti su do sada trebale da reaguju. „Očekujete od vlasti da u jednoj opasnoj situaciji reaguje nekom odlukom. Da li će ih posle promeniti ili korigovati…ali je mene iznenadilo da nema te odluke. I ima mnogo kontradiktornosti. Vi presretnete razgovor policajaca, ne znam kako, a niste u stanju da dobijete podatak da je 640 ljudi vrlo brzo intervenisalo i okružilo grupu srpskih napadača… Niste bili obavešteni o kretanju 600 policajaca, a imate snimljen razgovor“, ocenio je.

N1