utorak, 5 decembra, 2023

Vučić: Uniforme i oružje mogu da se nađu bilo gde

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 24. septembra 2023. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da uniforme koje su koristili Srbi sa Kosova i Metohije u selu Banjska, gde je došlo do sukoba sa kosovskom policijom, nisu uniforme ni srpske vojske ni policije.

“To nisu uniforme Vojske Srbije, ni policije Srbije. Uniforme se kupuju svuda na tržištu i nikakav problem ih nije nabaviti. Nikakvog specijalnog oruđa i oružja ovde nije bilo koje ne može da se nađe bilo gde”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Vučić je dodao da će Srbija odluke o tome kako i na koji način će štititi “svoj narod” donositi u narednim danima”, navodeći da te odluke država želi da donese “hladne glave”.

Naveo je da mesecima ukazuje na to da se podiže otpor i pobuna kod naroda i na severu Kosova i Metohije i u drugim krajevima, koji hoće da se organizuju jer Srbija ne može da uđe na Kosovo i Metohiju bez dozvole Kfora.

Prema njegovim rečima, zaštitu na severu Kosova i Metohije trebalo je da obezbedi upravo Kfor, ali nije. “I barikade kada su postavljene, trebalo je Kfor da ih ukloni, ali nije. Kfor je zadužen za slobodu kretanja, a ne policija iz Prištine i Južne Mitrovice, pa je i zbog toga došlo do sukoba u kojem je stradao albanski policajac”, ocenio je Vučić

Prema njegovim rečima, “licemerje je srednje ime” međunarodne zajednice, koja “sve vreme traži razlog da za bilo šta optuži Srbiju dok ne prizna Kosovo”. “Nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo. Možete sve da nas pobijete, možete da uradite šta god hoćete… Nikada Srbija neće priznati nezavisno Kosovo, nakaradnu tvorevinu koju ste pravili bombardovanjem Srbije i lažima. A da li smo spremni da razgovaramo – uvek. Ali na priznanje Kosova, formalno i neformalno, zaboravite“, kazao je on.