utorak, 5 decembra, 2023

Policija Kosova preuzela kontrolu nad manastirom Banjska

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 24. septembra 2023. (Beta) – Specijalna jedinica kosovske policije ušla je večeras u manastir Banjska, gde se nalazila “naoružana srpska kriminalna grupa i više desetina hodočasnika”, javili su prištinski mediji.

Preneli su da je 49 vernika u pratnji policije prebačeno do stanice Regionalne policije u Južnoj Mitrovici gde će biti podvrgnuti testiranju na parafin. Mediji javljaju da je unutar manastira pronađena velika količina oružja, kao i unutar vozila koja su se nalazila u blizini manastira. U međuvremenu, identifikovana je osoba koja je ranije uhapšena kao učesnik napada, radi se o B.S. (1992), iz Severne Mitrovice, a koji je pripadnik Civilne odbrane.

Inače, Srpska pravoslavna crkva na Kosovu je ranije danas najoštrije i eksplicitno osudila današnji oružani napad neidentifikovanih i teško naoružanih napadača na kosovsku policiju. Crkva je osudila i nasilnu intervenciju naoružanih lica u manastiru Banjska, ugrožavajući živote sveštenstva i 40 hodočasnika prisutnih na nedeljnoj liturgiji.

“Mir i red na Kosovu moraju biti očuvani i svi građani moraju biti adekvatno zaštićeni”, navodi se u reagovanju crkve.

U jutrošnjem napadu na kosovsku policiju ubijen je jedan pripadnik policije i dvojica su povređena, dok je tokom dana povređen još jedan policajac.

Policija je zvanično saopštila da su ubijena tri napadača, uhapšen jedan od napadača i da su uhapšene četiri osobe osumnjičene kao podrška napadačima kod kojih su pronađene radio veze, kao i velika količina oružja, municije i razne opreme.

Zvanični Beograd se tokom dana nije oglašavao. Čeka se obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

D. B. /Beta