utorak, 5 decembra, 2023

Patrijarh SPC služio liturgiju u Mostaru

Slične objave

Podeli

MOSTAR, 24. septembra 2023. – Patrijarh srpski Porfirije služio je danas liturgiju u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, u povodu 150 godina osvećenja crkve. Posljednji put neki od poglavara Srpske pravoslavne crkve služio je liturgiju u Sabornoj crkvi 1933. godine, točno prije 90 godina, navodi Oslobođenje.

Patrijarh srpski koji boravi u dvodnevnom posjetu Mostaru i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj poslao je poruke mira i pozvao na razumijevanje i toleranciju među narodima.

Porfirije je u subotu posjetio manastir Žitomislić i Prebilovce te se u Gradskoj vijećnici sastao s čelnicima Grada, gradonačelnikom Marijom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem.

U Mostaru se danas organizira i donatorski ručak za obnovu i završetak Saborne crkve koji je predviđen između 12 i 13 sati u hotelu Mepas.

Inače, Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna od najvećih crkava na Balkanu do kraja 19. stoljeća. Sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola Grada na Neretvi, a do temelja je porušena tijekom ratnih zbivanja 1992. godine. Njezina obnova počela je 2010. godine.

D. B.