utorak, 5 decembra, 2023

KFOR: Spremni smo da odgovorimo ukoliko bude potrebno

Slične objave

Podeli

„Komandant KFOR-a je u bliskom i stalnom kontaktu sa svim međunarodnim akterima, uključujući Evropsku uniju, načelnika Generalštaba Vojske Srbije i sa institucijama na Kosovu i intenzivno radi na pronalaženju rešenja“, saopšteno je upravo iz misije KFOR.

Noćas je u selu Banjska u zvečanskoj opštini u zasedi ubijen narednik Kosovske policije, a dva policajca su ranjena. Glavna vest preselila se na sukobe koji i dalje traju oko samog manastira Banjska. Sama Eparhija je potvrdila da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi sa oklopnim vozilima jutros provalila u manastirsku portu probivši oklopnim vozilima zaključanu manastirsku kapiju.

U okruženju u kojem se puca još uvek su i sami stanovnici sela.

Kosovski premijer je na hitnoj konferenciji za medije posle sednice Saveta bezbednosti, saopštio da se radi o profesionalnim vojno-policijskim snagama koje su ušle na teritoriju Kosova, te da su kosovske snage trenutno opkolile u samoj Banjskoj 30 teško naoružanih ljudi, pozivajući ih da se predaju.

Zvanični Beograd najavljuje obraćanje srpskog predsednika i „razobličavanje svih laži i podvala Aljbina Kurtija“. Međunarodni zvaničnici, za to vreme traže da se počinioci ubistva privedu pravdi, dok ujedno strane pozivaju da se podhitno vrate dijalogu a sukob prestane.

Potvrdivši da su sa svim stranama u bliskom kontaktu i da rade na pronalaženju rešenja, upravo se oglasio i KFOR. „Komandant KFOR-a je u bliskom i stalnom kontaktu sa svim međunarodnim akterima, uključujući Evropsku uniju, načelnika Generalštaba Vojske Srbije i sa institucijama na Kosovu i intenzivno radi na pronalaženju rešenja“.

Oni prate situaciju u ovom selu, a njihove su trupe na terenu. „KFOR pomno prati situaciju u Banjskoj, a u tom području su i prisutne naše trupe, spremne da odgovore ako je potrebno“, naveli su iz ove misije.

Kossev