subota, 2 decembra, 2023

Dvadesetprvi protest: Ili Srbija ili mafija, ili mi ili oni

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 23. septembra 2023. (Beta) – Tokom 21. protesta “Srbija protiv nasilja” poručeno je da su vanredni izbori jedini put za izlaz države iz duboke poltičke krize. Moderator protesta, novinar Smiljan Banjac je kazao i da su tehnički organizatori protest spremeni da ispune zahteve višesemečnih okupljanja, te podsetio da su potpisali i Dogovor za pobedu.

Kazao je i da vlast ne želi da ispune zahteve gradjanskih protesta i da zato traže održavanje vanredni parlamentarni i beogradski izori do kraja godine. “Srbija se nalazi u dubokoj društvenoj i političkoj krizi…i jedni izlaz su izbori”, kazao je on.

Pravnice Sofija Mandić i Jelena Mihajlović su podsetilie na građanske zahteve protesta, i ukazale da je vlast bila gluva i nema dda ih ispuni. Mandić je pozvala građane da podrže opozicicju koja je potpisala “Dogovor za pobedu” dok je Mihajlović rekla da su se okupili zbog dece i da moraju uspostaviti red i odgovornost u državi.

Protesti “Srbija protiv nasilja” počeli su posle dva masovna ubistva 3. maja u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i 4. maja u selima u okolini Mladenovca i Smedereva. Zahtevi protesta su smena rukovodstva RTS-a, Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kao i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina. Traži se i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi, kao i gašenje medija koji promovišu nasilje.

Ispred zgrade RTS-a građanima okupljenim na 21. protestu „Srbija protiv nasilja“, još jednom se obratio Smiljan Banjac koji je pročitao zahteve protesta i time je ovaj protest završen. Prvi put su govorili i političari čije su stranke jedne od tehničkih organizatora protesta – opozicioni poslanici u Skupštini Srbije Srđan Milivojević iz Demokratske stranke i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

Građanima se obratila pravnica Sofija Mandić iz CEPRIS-a. Ona je rekla da je vlast u ovoj zemlji pala 3. i 4. maja, ali niko joj nije rekao. „Pala je onda kada su ragovali onako oholo na najveću tragediju koja se desila Srbiji u miru. Zatim su četiri meseca ignorisali naše zahteve i samo nastavili svoj slobodan pad“, rekla je ona.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je večeras da protest “Srbija protiv nasilja” kreće na put “koji na kraju mora da se završi pobedom”, i naveo da će sledeći protest biti organizovan u Nišu, a potom i Novom Sadu. Jovanović je na večerašnjem protestu protiv nasilja u Beogradu upitao sve koji su vladali ili vladaju Srbijom, “da li je iko u ovoj zemlji robijao zbog pljačke građana”.

“E pa došlo je vreme kada su svi oni koji su pljačkali narod i uništavali sopstvenu zemlju i ljude morati da robijaju”, kazao je on. Prema njegovim rečima, mladi su iz Srbije su 90-ih godina bežali od ratova, a danas beže iz države koja je “privatna firma kriminalne organizacije Srpske napredne stranke (SNS)”.

Kazao je da su političari večeras izašli pred građane kako bi prestavili šta je plan za dalje. “Plan je jednostavan, sve što više ne želi da trpi ovu tiraniju, sve što ne želi da u svojoj zemlji kao rob, od čobanina do akademika, da sve stane na jednu stranu – u odbranu slobode”, rekao je Jovanović.

Ocenio je da je potrebno ostaviti političke razlike “dok nam gori kuća” i SNS-u poručio da se “pripreme za duge šetnje po zatvorskim krugovima”. “Odgovaraće za svaku nestalu reku, za svako dete koje ne može da ide u vrtić, za svaku stabljiku marihuane koju ste posadili u Jovanjici, za epsku pljačku i uništavanje sopstvenog naroda. To je posao koji nismo završili 5. oktobra i nemojte da sumnjate u to”, rekao je Jovanović.

Glasačima SNS je poručio da opozicija nije njihov neprijatelj i da ih nakon smene aktuelne vlasti “niko više neće gurati u autobuse i pretiti otkazom ako ne glasaju za Aleksandra Vučića”.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević je ocenio večeras na protestu “Srbija protiv nasilja” da su ta okupljanja postala borba za slobodu. On je kazao da je proevropska opozicija tražila održavanje vanredne parlmnetrane i beogradske izbore do kraja godine, te ponovo pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da to i omogući.

“To su izbori – ili Srbija ili mafija, ili mi ili oni”, kazao je Milivojević. On je optužio vlast za kriminalne i koruptivne afere, i pozvao građane da na izborima, kako je naveo, “bace jaram (koji je doneo na binu) ropstva i da pokažu tiraninu kako okovi postaju krila”.

Zatražio je podršku građana na izborima i dodao da okupljeni i na večeranjem protestiu “marširaju ka slobodi”. “Pozivm Vas da se upišete u knjigu živih i da živimo za Srbiju… da deca više nikada ne uče iz knjiga žalosti”, kazao je Milivojević.

D. B. /Beta