subota, 2 decembra, 2023

Preminuo reditelj Jagoš Marković

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. septembra 2023. – Istaknuti reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu Jagoš Marković preminuo je danas u 57. godini. Marković, autentičan i darovit stvaralac, koji nije podilazio diktatima trendova i koji je svojim jedinstvenim rukopisom stvarao pozorišna čuda nabijena energijom, maštom, duhovitošću i višim poetskim istinama, rođen je 1966. godine u Podgorici, navodi se u saopštenju Narodnog pozorišta.

NP podseća da je režiju diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1987.  godine, u klasi profesora Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni član postao 2008. godine, režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike među kojima su “Učene žene”, “Hasanaginica”, “Gospođa ministarka”, “Magbet”, kao i opere “Pepeljuga” i “Figarova ženidba”.

U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je više od pedeset predstava, a posle raspada Jugoslavije bio je prvi srpski reditelj koji je radio na Dubrovačkim ljetnim igrama, “Romea i Juliju” 2014. godine. Dobitnik je više od 50 strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su nagrada “Bojan Stupica”, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada i druge.

Datum, vreme i mesto sahrane Jagoša Markovića biće naknadno saopšteni.

D. B.