utorak, 5 decembra, 2023

Zajedno: Projekat Jadar je zvanično obustavljen

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. septembra 2023. – Stranka Zajedno ocenila je da kompanija “Rio Tinto” danas pokušava nelegalno da ruši kuće u Gornjim Nedeljicama, jer je Vlada Srbije u januaru 2022. godine zvanično stopirala projekat “Jadar”.

“Međutim, Rio Tinto je nastavio da kupuje zemlju u Gornjim Nedeljicama. Postavljamo pitanje, zašto su nastavili da kupuju zemlju ako je projekat zvanično stopiran i ko im je to omogućio”, navodi se u saopštenju.

Iz Zajedno su dodali da su aktivisti udruženja “Ne damo Jadar” blokirali mašine u Nedeljicama, kao i da su građani Srbije na ulicama već rekli šta misle o tom projektu. “Ova borba je nastavljena i kroz institucije predajom Narodne inicijative za zabranu iskopavanja litijuma i bora koju je podržalo preko 38.000 ljudi, a koja se još nije našla na dnevnom redu na sednici Narodne skupštine”, piše u saopštenju.

Stranka je ocenila da aktuelna vlast očigledno nije odustala od tog projekta i “ispod radara javnosti pokušava da sa njim nastavi”. “Nećemo im to dozvoliti. Stojimo uz građane koji hrabro brane svoju zemlju, a jedna od prvih stvari kada zajedno smenimo ovaj režim biće usvajanje zakona o zabrani rudarenja litijuma i bora u Srbiji”, dodaje se u saopštenju Zajedno.

M. M. /Beta