četvrtak, 21 septembra, 2023

Helsinški odbor: Škola spoljne politike

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 19. septembra 2023. – Helsinški odbor za ljudska prava otvorio je poziv za prijavu za školu spoljne politike „Normalizacija odnosa sa susedima i mesto Srbije u svetu“, koja će biti održana u Beogradu od 11. do 15. oktobra 2023. godine.

Poslednje decenije XX veka donele su drastične promene u globalnoj areni međunarodnih odnosa i unutar regija. Prostor Druge Jugoslavije geografski i politički je preoblikovan ratovima devedesetih, čije nasleđe značajno utiče na bilateralne odnose i evroatlantske integracije novostvorenih država.

Normalizacija odnosa sa susedima postala je dominantno očekivanje međunarodne zajednice, a Srbiji i preduslov za članstvo u Evropskoj uniji.

Najnovija prestrojavanja u međunarodnim odnosima, uzrokovana ratom u Ukrajini, pred Srbiju i njene susede stavljaju jasnija očekivanja i konkretne predloge za finalizaciju postkonflikte stabilizacije.

U tom procesu su, međutim, aktivni i faktori koji teže održavanju konfliktnog potencijala i držanje regije u stanju permanentne zaostalosti. Renomirani predavači, eksperti u oblasti međunarodnih i regionalnih odnosa, spoljne politike, i EU integracija, osvetliće žarišne tačke spoljne politike Srbije sa ciljem sagledavanja ključnih aktera, mogućih puteva i posledica koje pojedini odabiri mogu da donesu građanima.

Među predavačima će biti Boris Varga, Jelica Minić, Srećko Đukić, Branka Latinović, Boško Jakšić, Ivan Vujačić, Duško Lopandić, Dragan Đukanović i Seška Stanojlović.

Zajedno sa učesnicima, predavači će analizirati geostrateški položaj Srbije i njene odnose sa susesnim državama, EU kao mirovni projekat, odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Balkana, ulogu Rusije u aktuelnim međunarodnim okolnostima, Kinu i njen međunarodni značaj, nove bezbednosne izazove u svetu, izveštavanje medija o međunarodnim odnosima i međunarodnu pravdu.

Učesnicima škole biće na raspolaganju i dodatno usavršavanje, poput izrade radova na odabranu temu, učešća u aktivnostima Helsinškog odbora, i prakse u medijima.

Prijava je do 1. oktobra, a detaljnije informacije kriterijumima, načinu prijavljivanja i potrebnoj dokumentaciji nalaze se na sajtu Helsinškog odbora za ljudska prava.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.