utorak, 26 septembra, 2023

OHR: Između dva entiteta u BiH ne postoji granica

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 18. septembra 2023. – Ured visokog predstavnika (OHR) saopštilje danas da između dva entiteta u BiH ne postoji granica, što je utvrdio i Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

“Ustavni sud BiH je razmatrao ustavnost izraza ‘granica’ u Ustavu Republike Srpske u januaru 2000. godine i zaključio da je izraz granica neustavan“, naglasili su iz OHR-a. Dodaje se da je osporeni član Ustava RS izmjenjen kako bi izraz „granica“ bio zamijenjen terminom „međuentitetska linija razgraničenja“.

„Ne postoji državna granica između entiteta”, istakli su iz OHR-a i dodali da je Ustavni sud BiH naložio slobodu kretanja širom Bosne i Hercegovine. „Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, lica, roba, usluga i kapitala širom BiH. Nijedan entitet neće provoditi kontrole na liniji razgraničenja između entiteta”, saopšteno je iz OHR-a.

Vlast u RS u nekoliko navrata je na međuentitetskoj liniji razgraničenja organizovala skupove „Granica postoji“, a danas su u Banjaluci osvanuli bilbordi na kojima je ispisano „Granica postoji“, na kojoj je objavljena i fotografija naoružanog vojnika.

M. Markov