utorak, 26 septembra, 2023

GLAS o Vučićevim pripadnicima “koji god hoćete naroda”

Slične objave

Podeli

GLAS osuđuje zapaljivi šovinistički nastup i govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na obeležavanju nezakonitog, njegovom ličnom voljom proglašenog Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra u Nišu.

Govor ispunjen neistinama i propagandnim floskulama o nepravdi i ugroženosti kojima je izložen srpski narod u regionu namenjen je uzburkavanju duha srpskog nacionalizma i predstavlja pledoaje za dalje izazivanje sukoba i nestablnosti na Balkanu.

U metafori „makar bili usamljeno ostrvo slobode“, Vučić je potvrdio svoj jasan oslonac u kriminalnom nacističko-mafijaškom režimu u Moskvi i dalju podršku genocidnom razaranju Ukrajine i ratnoj agresiji Rusije na međunarodni poredak.

Vučić je izveo do sada nezapamćeno protivustavno deljenje građana Srbije na Srbe i one koji to nisu, nazivajući ih pripadnicima „koji god hoćete naroda“. Stekli su se uslovi da Ustavni sud Srbije utvrdi kršenje Ustava Republike Srbije i proglasi Aleksandra Vučića nedoraslim i nesposobnim za obavljanje funkcije predsednika republike.

Same građane srpske nacionalnosti na Kosovu i u Crnoj Gori Vučić deli nazivajući „Srbima“ samo one političke strukture u tim zemljama koje su filijale Srpske radikalne tj. napredne stranke, Srpsku listu i koaliciju „Za budućnost Crne Gore“, a koje se povinuju njegovoj ličnoj volji, koju naziva „Beogradom“.

Najveća i najzapaljivija laž je da je srpsku zastavu teško nositi na Kosovu i u Crnoj Gori. Na Kosovu je to pravo Ustavom garantovano i sever Kosova je preplavljen srpskim zastavama. U Crnoj Gori se srpske zastave viju više i češće od crnogorske državne zastave.

Na Kosovu Srbi imaju svoje zagarantovane predstavnike, a u Crnoj Gori su predsednik države i premijer deklarisani pripadnici srpskog naroda. Cilj ovog praznog i lažnog propagandnog narativa i pretnje „odbranom našeg naroda“ je priprema agresije na Kosovo, BiH i Crnu Goru.

GLAS poziva predstavnike međunarodne zajednice i međunarodne pregovarače da se probude iz sanjarenja i prepoznaju Aleksandra Vučića kao Putinovog trojanskog konja, sa zadatkom da zapali Kosovo, Crnu Goru, BiH i Severnu Makedoniju u novo ratno žarište u Evropi, i odgovore najoštrijim targetiranim sankcijama prema njemu i njegovim saradnicima.

GLAS poziva predstavnike proevropske demokratske opozicije Srbije da se složno i zajedno suprotstavimo ovom novom talasu minhenskog, gazimestanskog i moskovskog šovinističkog ludila koje je u Srbiji već donelo spiralu nasilja i odnelo žrtve, a preti da čitav region ponovo odvuče u ponor krvoprolića i razaranja, navodi GLAS u saopštenju.

M. M.