četvrtak, 21 septembra, 2023

Zašto je prošla subota bila u petak

Slične objave

Podeli

Piše: Dragan Banjac

foto: portalforum.rs

Nije dockan, taman je danas. Prošle subote nije bilo protesta “proevropske” opozicije koja je, da ne zaboravim, proevropska koliko je i potpisnik ovih redova radikal ili naprednjak.  Razdvojih, iako je to isti drek.

Gospoda “Evropljani” se prošle hevte ustrtarila i svoj nastup pomerila dan ranije. Da se slučajno negde njihova čistota ne bi dodirnula sa prljavštinom LGBT ekipe, što im je velika omaška. Umesto da s tim ljudima naprave kontakt i šetnja bude zajednička tog dana, oni su ustuknuli. Valjda su pazili da mnogo ne naljute Vrhovnog Nevaljalca. Protiv koga su i zbog čega, zalud mesecima već, na proteste bez cilja okupljaju one koju su bolji od njih.

Gospodo “Evropljani” zaboravili ste da i LBGT populacija glasa!

Vi ste, kako se predstavljate u javnosti opozicija i to proevropska. Ovo prvo bi moglo da znači da politički delujete ali da ne učestvujete u vlasti. Tu imate problem kod dela poštenih i mislećih ljudi jer se vaše političko delovanje i ciljevi za koje se zalažete jedva razlikuje od ponude rđave vlasti.

Rekoh u uvodu da niste proevropska opozicija. Dok je Evropa (minus Belorusija i fingirano Mađarska i Turska) uvela sankcije Rusiji i moskovskom drzniku Vladimir Putinu, vi ste daleko od toga. Vi ste za to da Srbiju “odvučete” na istok. Nadalje, dok se svi koji nešto znače u svetskoj politici i svetskom javnom mnjenju zalažu za trajno pomirenje Srbije sa Kosovom vi to ne smete ni da pomenete. Držite se svojih “crvenih linija”. Gospodo, da li vi shvatate u kom vremenu živite? Čega se plašite i kome ugađate?!

Da ne bude zabune, vaše proteste, iako ne korakom, podržavam. Zahteve – redom – takođe. Ali kako to da za ovoliko nedelje ne iskamčiste makar jedan ustupak od domaćeg Drznika. Mogli ste makar da (s)maknete cirkusanta Aleksandra Vulina. I gde su vam vaši lideri. Osim mog prijatelja Zorana Lutovca ostali su u backstage, nešto kobajagi čekaju, a posao otaljavaju niži “oficiri” i kaplari. Podsećaju (me) na vic sročen na prvim većim albanskim protestima u Prištini (svakog dana u 12:30 na glavnoj džadi) kada klinac sa semenkama pita oca: Da uljetim, babo? Ne još, kaže mu otac. Ovaj nekoliko puta ponavlja pitanje i na kraju kada je ulica bila popunjena otac kaže: Sad uljeti, a mali počinje: kikiriki, semenke…

Zašto ne uletiše još početkom leta, recimo odmah posle hapšenja kolege Milovana Brkića. Ne, oni čekaju, valjda da im Ovaj vlast da na tacni, a oni potom rasporede fotelje i sve ostane po istom.

Kako se u političkoj grupaciji osećate sa bivšim generalom (ispod šapke nikad nije bilo razuma, rekao je davno jedan pisac) koji je javno rekao da je Ratko Mladić (za njega “oficirčina”) u Bosni “vojnički uradio briljantne stvari”. Je li i Srebrenica brilajntan rad? Demokratija od takvog opozicionara? Ne, hvala!

Gospodo, vreme je da batalite priredbu. Ovaj vam se samo cereka.

Ako nećete onda vam savetujem: kako je jedini izlaz za ovu zemlju građanska opozicija i građansko društvo naravno, udružite se. Neka vam stožer bude Građanski demokratski forum, tamo se svi (ako treba) možete “oprati”.

Lideri i liderčići, izađite iza zavese. Recite narodu da nam Rusi nikad nisu bili prijatelji, Kinezi takođe, što važi i za Viktora Orbana i Redžepa Tajipa Erdogana. Prestanimo da pretimo susedima koliko god to naličilo na onu narodnu, na plašenje mečke rešetom. Okanimo se prisvajanja delova teritorija BiH i (cele) Crne Gore.

Sa Kosovom trajan mir!

Nakon priznanja!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.